Kultur- och arbetsstipendiater hyllades av regionfullmäktige

Kultur- och arbetsstipendiater hyllades av regionfullmäktige

En kvinna och en man står tillsammans och tittar in i kameran
Johanna Linder och Victor Rojas, 2021 års kulturstipendiater, fanns på plats för att hyllas av regionfullmäktige för sina insatser för kulturlivet i länet. Foto: Johan W Avby

Kulturlivet i Jönköpings län har nu kunnat återstarta efter en lång tids stiltje på grund av coronapandemin. Tisdag kväll 9 november var det även dags för regionfullmäktige att hylla de kultur- och arbetsstipendiater som utses varje år, nu för både 2020 och 2021.

– Vi ska ikväll visa uppskattning för det arbete som utförs av länsinvånare inom kulturområdet. De är viktiga för kulturlivet både i Jönköpings län och övriga Sverige, ja världen. Genom åren har vi delat ut stipendier till väldigt skiftande kulturutövare, säger Desirée Törnqvist (S), ordförande i regionfullmäktige.

Regionfullmäktige sammanträder under två dagar i Kulturhuset Spira. På plats den första kvällen fanns såväl årets kulturstipendiater Johanna Linder och Victor Rojas, liksom förra årets, Eva Edevik och Eric Moreau från Grenna Bluegrass Festival. Dessutom arbetsstipendiater från båda åren. För 2021 dessutom cheferna för länets tretton folkbibliotek som fick ett hedersomnämnande.

”Roligt och hedrande”

– Det är jätteroligt och väldigt hedrande att få kulturstipendium, säger Johanna Linder, som driver Österängens konsthall i Jönköping sedan 2015.

Hon konstaterar att de här åren delvis har varit en berg- och dalbana, en kamp.

– Vi började med två tomma händer och har på kort tid blivit en konstinstitution att räkna med. Tittar man tillbaka är det en häftig resa som vi varit med om, säger hon.

Johanna Linder har varit engagerad i konst – och kulturlivet i många år och följt den mångåriga debatten om en konsthall i Jönköping. Att hon själv kom att starta en på just Österängen kan man kalla en slump.

”Här ska vi ha en konsthall”

– Jag bodde på Österängen och skulle gå till Willys och köpa mjölk. På rullbandet till affären såg jag den här lokalen framför mig, som var på väg att tömmas efter en loppis. Det var som att alla polletter trillande ner. Här ska vi ha en konsthall, och jag besökte fastighetsägaren Vätterhem. På den vägen är det!

Samtidigt konstaterar hon att det var många som inte riktigt förstod tanken på att starta konsthall i ett ytterområde, i markplanet till ett köpcentrum.

”Omvänt integrationsprojekt”

– Så vi fick bevisa oss och efter ett tag förstod beslutsfattarna att vi nådde en helt ny publik, nysvenskar och barn och unga på ett helt annat sätt än i stadskärnan. Jag brukar kalla Österängens konsthall för ett omvänt integrationsprojekt, där människor i stan tar bussen till Österängen och upptäcker vilket fint området det är, säger Johanna Linder.

Författaren och poeten Victor Rojas är den andra kulturstipendiaten 2021 för sitt arbete med Poesifestivalen.

”Stipendiet ger mig kraft att fortsätta”

– Det känns väldigt överraskande. Jag är jätteglad. Stipendiet ger mig mer kraft att fortsätta med Poesifestivalen och mitt skrivande, säger Victor Rojas.

Han skriver romaner, noveller och poesi och arbetar mycket med översättningar från svenska till spanska.

– Jag har till exempel översatt Tomas Tranströmer. Så när han fick Nobelpriset var jag väldigt populär i Colombia, säger Victor Rojas med ett skratt.

Skrivit musik under pandemin

För de två åren fanns det också elva arbetsstipendier att dela ut för regionfullmäktige.

Maria Wallinder, sångerska, rytmikpedagog och kompositör, var en av årets arbetsstipendiater:

– Jag arbetar viss tid på Kulturskolan i Nässjö och frilansar en hel del. Just nu är jag projektanställd som regiassistent på Freja musikteaters julföreställning. Annars skriver jag musik till bland annat dansprojekt och barnföreställningar, berättar hon.

Hon konstaterar också att uppdragen börjat strömma in nu efter pandemin.

– Den har inte varit rolig. Nu har fördämningen släppt, vilket är tacksamt. Men jag har varit väldigt produktiv med att skriva musik under tiden, säger hon.

Skulpturer som drivs av sol, vind eller vatten

Magnus Wassborg i Eksjö, var en annan arbetsstipendiat, för sitt arbete med bild och skulptur.

– Jag jobbar mycket med skulpturer som drivs av solkraft, vindkraft eller vattenkraft och utför processer för sig själva, i staden eller i skogen, med hjälp av mikrodatorer. Just nu har jag en skulptur som berättar om sin egen miljöpåverkan. Vinden startar den och datorn laddas av solceller.

Han började med solcellsteknik redan 1995 och har idag skulpturer ibland annat London, Stockholm och Malmö.

– Jag har fått statliga stipendier tidigare, men jättetrevligt med ett stipendium från Region Jönköpings län. Det sugs in i ateljékostnader och liknande, säger han.

Motiveringar till kulturstipendiaterna 2021:

 • Víctor Rojas tilldelas kulturstipendiet för sitt arbete med Poesifestivalen, en folkrörelse som hyllar språket och demokratin. Han har bott och verkat i Jönköping sedan 1984. Han har skrivit över 20 böcker, både romaner, noveller och dikter samt översatt flera svenska författare till spanska.

Han har skrivit dikter som påverkat människor både i Europa och Latinamerika. Hans dikt Flyktingbarnets bön läses fortfarande högt där människor samlas för att kämpa för fred och mänskliga rättigheter. Han är politisk flykting från Colombia och ingår i ett nätverk av exilcolombianer som arbetar för fred och rättvisa.

Víctors Rojas initiativ Internationell poesifestival Jönköpings län skapades för fyra år sedan. Med sitt goda nätverk har han lyckats bjuda hit poeter från hela världen som fått möta barn, ungdomar och vuxna, både inbitna poesiälskare och de som möter poesin för första gången.

– En riktig överraskning för mig. Jag har arbetat 25 år som författare och skrivit drygt 20 böcker, poesi, essäer, noveller och romaner. Kulturpriset ger mig styrka att fortsätta att skriva och betyder också mycket i min kamp för mänskliga rättigheter, säger Victor Rojas.

 • Johanna Linder tilldelas kulturstipendiet för sitt arbete med att etablera och driva Österängens konsthall i Jönköping. Hennes stora nyfikenhet, drivkraft och engagemang gör att visioner blir till verklighet.

Österängens konsthall har sedan etableringen 2015 kommit att bli en vital aktör för regionens fria konstliv.
Med ett fortlöpande kvalitativt program har de genom sitt sociala fokus introducerat konst till en ny publik och visat nya förhållningssätt till konsten som bidragit till att vidga synen på konstens roll i det offentliga rummet.

Under pandemin har Österängens konsthall snabbt ställt om för att kunna fortsätta sitt pedagogiska program trots restriktionerna, ett grepp som markerar värdet av konsten som nav i lokalsamhället.

– Jag känner mig väldigt, väldigt hedrad. Det känns jätteroligt att det vi gjort på Österängens konsthall blir uppmärksammat så här. Det är mycket slit att vara kulturarbetare, men detta bekräftar att någon ser vad vi gör, säger Johanna Linder.

Motiveringar till kulturstipendiaterna 2020:

 • Eva Edevik, regissör och producent, Region Jönköpings läns kulturstipendium med följande motivering : ”Ett långsiktigt och idogt arbete har bidragit till att skapa kulturfundament i Jönköpings län och säkrat återväxten inom teaterområdet. Genom kreativitet och mångsidighet har hon uppvisat förmåga att uppnå resultat med små medel.”. Eva är verksam inom Teaterstickorna där hon är regissör och konstnärlig ledare. Eva har gjort produktioner som Grease, Djungelboken, In to the woods, Ronja Rövardotter och Alice i underlandet.

 

 • Grenna Bluegrass Festival får Region Jönköpings läns kulturstipendium med följande motivering: ”Arrangörerna bakom festivalen har vårdat och utvecklat en musiktradition i Jönköpings län, visat stor förmåga på omställningskraft och bidragit till länets attraktionskraft genom decennier.”. Sedan 1978 då första festivalen ägde rum har konceptet utvecklats och positionerat sig som en institution inom Bluegrass genren. Festivalen drivs sedan några år tillbaka av Erik Moreau och company i Gränna.

Nio arbetsstipendium 2021

Nio konstnärer med koppling till Jönköpings län får också arbetsstipendium 2021. Syftet är att ge aktiva kulturarbetare möjlighet att under viss tid ägna sig åt kulturarbete utan avbrott eller för att ta tillvara idéer och uppslag samt stimulera till experiment inom det kulturella området:

 • Cyntia Botello, Tranås: Dans och film/rörlig bild.
 • Evelina Dembacke och Erik Olsson, Jönköping: Bild och form.
 • Frida Nordström, Jönköping: Teater och hemslöjd.
 • Josefine Gustafsson, Malmö: Bild och form, folkbildning, litteratur.
 • Joseph Cave, Vetlanda: Bild och form, musik.
 • Linda Västrik, Orust: Film och rörlig bild.
 • Magnus Wassborg, Eksjö:  Bild och form.
 • Maria Wallinder, Jönköping: Musik.
 • Sara Wallgren, Vetlanda: Bild och form.

13 hedersomnämnanden

Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet har också beslutat att i år dela ut hedersomnämnande. Det blir tretton stycken till länets folkbibliotek. Bibliotekspersonalen har med nyfikenhet och stor flexibilitet lärt sig nya verktyg och metoder för att under rådande omständigheter erbjuda biblioteksverksamhet till de som i vanliga fall är återkommande besökare och också arbetat för att nå nya användare. Inte minst genom att utifrån digitaliseringens möjligheter hitta nya sätt att möta invånarna, konstaterar nämnden.

Två arbetsstipendium 2020:

 • Författaren Emma Johansson får Region Jönköpings läns arbetsstipendium med följande motivering: ”Med bakgrund i Smålands industriella hjärta skriver Emma berättelser på ett självklart och vackert sätt som inte väjer för de stora frågorna. Hon lyfter starka ämnen i sitt författarskap, fångar miljöer, nutid och personer i sitt skrivande på ett äkta och genuint sätt”. Emma är född i Anderstorp i Gnosjö kommun. Där bor hon fortfarande och jobbar till vardags som kantpressare inom metallindustrin. Böcker har alltid varit en stor del av hennes liv. Debutromanen ”Papperssjälar” kom ut 2017 och två år senare var det dags för hennes andra bok ”Sönderslagen”.
 • Illustratören och animatören Minna Floss får Region Jönköpings läns arbetsstipendium med följande motivering: ”Utforskar hantverket på bred front som animatör, regissör, manusförfattare och skådespelare. Med stor känslighet och eget bildspråk räds hon inte mörker. Det är tillgängligt samtidigt som det andas integritet och att inte vilja vara till lags.”. Minna är frilansande animatör, illustratör och filmskapare. Hon är uppvuxen utanför Jönköping och har bott i Stockholm sedan 2011, examinerades från Konstfack - Illustration och Grafisk form 2016.