Intensivvårdspersonal vaccineras mot covid-19

Intensivvårdspersonal vaccineras mot covid-19

En kvinna i vårdkläder med munskydd blir vaccinerad
Frida Aronsson, specialistsjuksköterska på intensivvårdsavdelningen, Länssjukhuset Ryhov, blev vaccinerad mot covid-19 under onsdagen. En förmån som gör att möjligheten att börja återgå till ett normalt samhälle finns inom räckhåll, konstaterar hon.

Under onsdag och torsdag blir ett begränsat antal medarbetare på länets tre intensivvårdsavdelningar vaccinerade mot covid-19. Detta för att ta tillvara alla de vaccindoser som just nu används till boende inom hemtjänst, familjekontakter och kommunal vård- och omsorgspersonal, den så kallade Fas 1.

– Det är superviktigt att ta tillvara alla vaccindoser och här på intensivvårdsavdelningen är alla entusiastiska över att få vaccinera sig. Vi vaccinerar under onsdag och torsdag så långt som de drygt hundra doserna räcker, i första hand medarbetare som har direkt patientkontakt, säger specialistläkare Anna Fornarve, på intensivvårdsavdelningen, Länssjukhuset Ryhov.

Snabbt beslut om vaccinering

Vaccination av hälso- och sjukvårdspersonal sker i nästa fas, Fas 2 som förväntas starta under februari. Men sent på eftermiddagen tisdag 12 januari fick länets intensivvårdskliniker erbjudande om ett mindre antal vaccindoser som fanns kvar efter den fördelning som sker för vaccinering enligt Fas 1, just nu till bland annat boende i kommunal hemtjänst. Detta är den första dosen, medan nästa vaccindos ska ges om tre veckor.

”Få ett skydd mot covid-19”

– Det blev snabba ryck, men vi är väldigt nöjda med hur vi fick till det. De som vaccinerades är lättade över att få ett skydd mot covid-19, men de flesta av oss får vänta ett tag till. Men vi hoppas förstås på ytterligare leveranser av doser, säger Anna Fornarve, som samordnar den begränsade vaccinationen på intensivvårdsavdelningen, dels med egen personal med behörighet som vaccinatörer, dels med hjälp av några skolsköterskor.

”En otrolig förmån”

IVA-sjuksköterskan Frida Aronsson var en av dem som vaccinerades under onsdagen.

– Att bli erbjuden covidvaccination är för mig en otrolig förmån som gör att möjligheten att börja återgå till ett normalt samhälle finns inom räckhåll. Det känns viktigt med lite positiva nyheter. Men viktigt fortfarande att inte nonchalera eller strunta i de rekommendationer som finns. Jag blev vaccinerad av en skolsköterska, vilket funkade perfekt. Det kändes ingenting, säger hon.

Överläkare Thomas Öhman tillhörde också de som blev vaccinerade.

– Känns fantastiskt att vaccination av IVA-personal kommit igång. Dessutom med stöd av extern personal för att inte ytterligare ta IVA-sjuksköterskorna i anspråk, säger han.

Doserna är färskvara

De vaccindoser som används är färskvara när de har tinats. När det visade sig bli doser över i fördelningen till länets kommuner, tog Jonas Almgren, vaccinsamordnare i Region Jönköpings län, ett snabbt beslut om att erbjuda det till länets intensivvårdsavdelningar.

– Vi fick doser över och hittade snabbt en lösning på det. Detta är också helt i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendation om att sjukvårdspersonal inom intensivvård kan vaccineras parallellt under Fas 1. Men den ordinarie starten av vaccinering av hälso- och sjukvårdspersonal inom regionen kommer något senare, betonar han.

Vaccineringen av både vårdpersonal och allmänheten är en viktig åtgärd för att minska smittspridningen av covid-19, där sjukvården i Region Jönköpings län just nu upplever en mycket stor belastning i antal länsbor som behöver vård.