Inger balanserar för att undvika fall
En tredjedel av alla som är 65 år eller äldre råkar en eller flera gånger per år ut för en fallolycka, inte sällan med konsekvenser som kräver sjukhusvård. En av dem är Inger, som i våras ramlade och hamnade på golvet hemma i tvättstugan. Nu har hon bestämt sig för att göra vad hon kan för att det inte ska hända igen.
Inger Norrlin är 80 år gammal och bor i en villa i Jönköping tillsammans med sin make. Hon har levt med ledgångsreumatism i många år och har opererat in proteser i båda höfterna, samt i höger axel och armbåge. Hon upplever att både sjukdomen och åldern gör att hon med åren blivit mer instabil och har lättare att tappa balansen.
– Jag har ramlat några gånger när jag klivit ur sängen och så. Och då får min man hjälpa mig upp, för det klarar jag inte på egen hand. Men som tur är har det gått ganska bra och jag har inte fått några större skador.
Föll i en hink med vatten
En förmiddag i mars i år när Inger skulle gå ner i källaren för att hämta tvätten hände något som fick henne att ramla.
– Jag vet inte vad som hände egentligen. Jag hade plockat bort tvätten från tvättställningen och skulle vända mig om. Men jag har artros i ena knät, så jag klarade liksom inte att hålla balansen.
Inger ramlade rakt ner i en hink med vatten som stod bredvid, och sen ner på golvet.
– Min man hade gått ut, och eftersom jag inte kunde ta mig upp själv så la jag tvätten under huvudet och låg helt enkelt kvar och väntade tills han kom in och hjälpte mig upp.
Inger hade tur. Hinken hon föll på dämpade fallet, och även om hon fick ont i höger sittknöl ett tag så medförde fallet inga större skador.
– Jag kände att det inte var något brutet för jag kunde ju gå och så, men jag ringde ändå sjukgymnasten och berättade att jag hade ramlat. Jag ville kolla så inget hänt med protesen i höften.
Efter undersökning bekräftade sjukgymnasten att allt såg bra ut, men fallet gav Inger en påminnelse om hur lätt en olycka kan hända.
– Visst är man orolig över att ramla igen. Framför allt för att man ska göra illa sig så pass att man inte kan förflytta sig själv. Så jag tänker mig för mycket nu och tittar noga var jag går.
Övar styrka och balans
Inger berättar att hon numera tar en krycka till hjälp när hon ska gå ut. I matbutiken tar hon stöd av en kundvagn. Och när hon ska kliva upp ur sängen sitter hon alltid en stund på sängkanten innan hon reser sig.
För att öva upp styrka och balans brukar hon stå på ett ben när hon borstar tänderna, och försöker även att resa sig upp från sittande utan att ta hjälp av armarna. Dessutom har hon under många år regelbundet gått på bassängträning – en träningsform som hjälper henne att hålla igång trots att rörligheten är begränsad på grund av sjukdomen.
Inger och hennes make har även gjort diverse anpassningar i hemmet för att minska risken för fallolyckor.
– När vi renoverade köket så satte vi ugnen högre upp, och bytte ut alla underskåp mot lådor så man lättare kan hitta det man behöver. Och sånt som vi använder ofta har jag flyttat ner från överskåpen så jag inte behöver sträcka mig eller ställa mig på en stol.
– Sen har vi lagt in ett halkskydd på golvet i duschen och bytt till en duschblandare som man kan hålla sig i utan att bränna sig.
Inger poängterar också att hon försöker vara noga med att alltid ha med sig mobiltelefonen, om olyckan skulle vara framme.
– Även om min man oftast är i närheten så får man ju ge varann lite fritid ibland, och då är det bra att ha mobilen om nåt skulle hända.