Grillfestival med lokala råvaror och grilltävling

Grillfestival med lokala råvaror och grilltävling

Man som grillar på ett torg under ett stort tält.
Grillfestivalen arrangeras av Region Jönköpings län och andra organisationer inom ramen för den regionala livsmedelsstrategin. Foto: Johan W Avby

Som en del av Jönköpings marknad arrangeras en grillfestival på Hovrättstorget den 26-27 maj med inspirationsföreläsningar och gilltävling. Matproducenter från länet kommer att erbjuda besökare provsmakning och försäljning av råvaror inför sommarens grillsäsong.

Både på fredagen och lördagen den 26-27 maj kan besökarna ta del av ett gediget scenprogram med föreläsningar och samtal om svensk och regional mat. På Hovrättstorget finns det möjlighet att träffa och handla delikatesser från trakten, ta traktor-körkort och klappa kor.

Grillandets historia

Under lördagen kommer ett antal kandidater att tävla om vem som kan tillaga den bästa grilltallriken med råvaror från länet. Grillmästaren utses senare på lördagen. Tv-profilen och docenten i måltidsvetenskap Richard Tellström kommer att berätta om grillandets historia och dess betydelse för kröningar, rockfestivaler och trädgården.

Mötesplats för producenter och konsumenter

Parallellt kommer det under fredagen att anordnas särskilda föreläsningar och nätverksträff för matbranschen i gamla Rådhuset om hur lokal mat kan fungera som kommersiell utvecklingskraft. Grillfestivalen är ett samarbete mellan Region Jönköpings län och andra organisationer inom ramen för den regionala livsmedelsstrategin och utgör en mötesplats för producenter och konsumenter kring den lokala maten.

Läs mer och se fullständigt program via den här länken.