Fristadskonstnärer berättar om yttrandefrihet

Fristadskonstnärer berättar om yttrandefrihet

Fristadskonstnären Ali Al Ibrahim står och lutar sig mot ett  trappräcke.
Dokumentärfilmen One day in Aleppo av tidigare fristadskonstnären Ali Al Ibrahim är en av punkterna under dagen med röster om yttrandefrihet. Foto: Johan W Avby

I många länder är det fria ordet och yttrandefriheten starkt begränsad. Region Jönköpings län har tagit emot utsatta och hotade kulturarbetare i tio år och det uppmärksammas med en dag tillägnad yttrandefriheten den 22 november.

Sedan 2013 har Region Jönköpings län varit medlem i ICORN – International Cities of Refuge Network, ett internationellt nätverk av fristäder för författare, journalister och konstnärer från länder där yttrandefriheten är begränsad. I de här länderna riskerar kulturarbetare både sitt eget och sina anhörigas liv bara genom att utöva sitt yrke.

Röster om yttrandefrihet

I fristadsregionen kan författare, journalister och konstnärer fortsätta göra sin röst hörd eller få sina texter publicerade. Tioårsjubileet uppmärksammas med en dag med fokus på det fria ordet och rätten till yttrandefrihet. Dagen leds av Anders Rydell, journalist och författare.

– Vi samlar flera av de fristadskonstnärer som under åren har bott och verkat i länet. Det blir bland annat filmvisning av dokumentären One Day in Aleppo av Ali Al Ibrahim och musik av Yasmine El Baramawy, fristadsmusiker i Malmö. De kommer även berätta om vad fristaden och deras tid här har betytt för dem, säger Magnus Jonsson, kulturutvecklingschef på Region Jönköpings län.

På Biograf Fokus i Jönköping

Dagen med röster om yttrandefrihet är öppen för allmänheten men det behövs en föranmälan. Platsen är Biograf Fokus på Stadsbiblioteket i Jönköping och evenemanget pågår klockan 10.00-15.00 på onsdag den 22 november.

Anmälan sker via mejl till: kultur@rjl.se 

Ta del av hela programmet här