Byarums Skafferi tog SM-guld i Mathantverk

Byarums Skafferi tog SM-guld i Mathantverk

Kvinnan till vänster har långt ljust hår och en svart t-shirt. Kvinnan till höger har kort ljust hår, glasögon och en svart t-shirt. Kvinnorna är systrar.
Bakom Byarums Skafferi står systrarna Helene Sjölin och Marie Nilsson som jobbar med naturen som bas och producerar sylt, saft, marmelad, chutney och fruktsirap. Foto: Jonna Stendahl

Förra året fick Byarums Skafferi en bronsmedalj i SM i Mathantverk för sin plommonketchup. I år tog de hem den ädlaste av medaljer. För sin jordgubbssirap med vanilj vann de en guldmedalj i klassen, Dessertsås. Juryns motivering löd: ”Sommarsmaker i en flaska, som vi vill hälla på allt!”.

Samtliga Sveriges 21 län var representerade i årets SM i Mathantverk 13-16 oktober. Totalt deltog 170 företag med 470 olika produkter. Sex av företagen kom från Jönköpings län, som tävlade med varsin produkt i olika klasser.

- Det är glädjande att se att fler från vårt län ställer upp i tävlingen i år än förra året, för vi har så otroligt skickliga mathantverkare i vårt län, säger Christina Odén som är projektledare för länets livsmedelsstrategi på Region Jönköpings län.

Under de tre SM-dagarna bedömdes alla bidragen av 18 olika jurygrupper. Byarums Skafferi blev den här gången länets enda medaljör.

Bakom Byarums Skafferi står systrarna Helene Sjölin och Marie Nilsson som jobbar med naturen som bas och producerar sylt, saft, marmelad, chutney och fruktsirap. Det var tredje gången de ställde upp i SM i Mathantverk och de två senaste gångerna har de fått medalj.  

- Att vi fått ett guld är ju naturligtvis extra roligt, då det blir ett kvitto på att vi har en god och bra produkt, säger Helene och Marie. Extra roligt är det att vår jordgubbssirap vann eftersom detta är en av de första produkterna vi tog fram. Användningsområdena på sirapen är många men den passar utmärkt på glass, våfflor och ostkaka. 

- Genom samarbetet för den regionala livsmedelsstrategin kommer vi att fortsätta uppmuntra och skapa gynnsamma förutsättningar för fler att förädla och nå ut med sina produkter, säger Christina Odén. Vi har stort potential i vårt län!


Mer information om SM i Mathantverk 2020

Regional livsmedelsstrategi för Jönköpings län 2030

Kontaktperson:
Christina Odén
Regional utvecklare livsmedelsstrategi och gröna näringar
Region Jönköpings län
Tel: 073-025 94 18
E-post: christina.oden@rjl.se