Årets kultur- och arbetsstipendiater utsedda

Årets kultur- och arbetsstipendiater utsedda

Porträtt i collage av tre kvinnor och en man
Årets kulturstipendiater Eva Edevik (Teaterstickorna) samt Erik Moreau (Grenna Bluegrass Festival), samt arbetsstipendiaterna Emma Johansson och Minna Floss. Foto: Mikael Bergström (Eva Edevik), Simon S Nestor (Erik Moreau), Frida Lord (Emma Johansson) samt Tove Floss (Minna Floss).

Regissören och producenten Eva Edevik på Teaterstickorna och Grenna Bluegrass Festival får Region Jönköpings läns kulturstipendium 2020. Författaren Emma Johansson samt illustratören och animatören Minna Floss får årets arbetsstipendium. Det har nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet (ANA) beslutat.

– Utifrån rådande situation inom kulturområdet har vi i år haft som utgångspunkt att fler skulle få ta del av pengarna, säger tillförordnad kulturchef Ante Jankovic. Därför har vi i år utsett fyra stipendiater. När det gäller kulturstipendiet har vi ett nomineringsförfarande och det resulterade i ett tiotal nomineringar. Arbetsstipendiet får man söka och där fick vi in 39 ansökningar.

Kulturstipendiaten Eva Edevik

Regissören och producenten Eva Edevik får Region Jönköpings läns kulturstipendium på 25 000 kr med följande motivering : ”Ett långsiktigt och idogt arbete har bidragit till att skapa kulturfundament i Jönköpings län och säkrat återväxten inom teaterområdet. Genom kreativitet och mångsidighet har hon uppvisat förmåga att uppnå resultat med små medel.”.

Eva är verksam inom Teaterstickorna där hon är regissör och konstnärlig ledare. Eva har gjort produktioner som Grease, Djungelboken, In to the woods, Ronja Rövardotter och nu den aktuella Alice i underlandet.

Kulturstipendiaten Grenna Bluegrass Festival

Grenna Bluegrass Festival får Region Jönköpings läns kulturstipendium på 25 000 kr med följande motivering: ”Arrangörerna bakom festivalen har vårdat och utvecklat en musiktradition i Jönköpings län, visat stor förmåga på omställningskraft och bidragit till länets attraktionskraft genom decennier.”. 

Sedan 1978 då första festivalen ägde rum har konceptet utvecklats och positionerat sig som en institution inom Bluegrass genren. Festivalen drivs sedan några år tillbaka av Erik Moreau och company i Gränna.

Arbetsstipendiaten Emma Johansson

Författaren Emma Johansson får Region Jönköpings läns arbetsstipendium på 25 000 kr med följande motivering: ”Med bakgrund i Smålands industriella hjärta skriver Emma berättelser på ett självklart och vackert sätt som inte väjer för de stora frågorna. Hon lyfter starka ämnen i sitt författarskap, fångar miljöer, nutid och personer i sitt skrivande på ett äkta och genuint sätt”.

Emma är född i Anderstorp i Gnosjö kommun. Där bor hon fortfarande och jobbar till vardags som kantpressare inom metallindustrin. Böcker har alltid varit en stor del av hennes liv. Debutromanen ”Papperssjälar” kom ut 2017 och två år senare var det dags för hennes andra bok ”Sönderslagen”.

Arbetsstipendiaten Minna Floss

Illustratören och animatören Minna Floss får Region Jönköpings läns arbetsstipendium på 25 000 kr med följande motivering: ”Utforskar hantverket på bred front som animatör, regissör, manusförfattare och skådespelare. Med stor känslighet och eget bildspråk räds hon inte mörker. Det är tillgängligt samtidigt som det andas integritet och att inte vilja vara till lags.”.

Minna är frilansande animatör, illustratör och filmskapare. Hon är uppvuxen utanför Jönköping och har bott i Stockholm sedan 2011, examinerades från Konstfack - Illustration och Grafisk form 2016.
Mellan 2016 och 2018 jobbade Minna som art director och animatör för dokumentärfilmen Andra Stranden. Sedan hösten 2018 är hon lärare inom  Rörlig Grafisk Form på Beckmans Kvällsskola.

Årets stipendier delas ut i samband med regionfullmäktige den 1 december.

Kontaktperson:

Ante Jankovic
Tf. Kulturchef
076-133 59 17
ante.jankovic@rjl.se