8-14 november: välkommen att fira Demokratin 100 år!

8-14 november: välkommen att fira Demokratin 100 år!

En inbjudan till seminariet För en fortsatt stark demokrati, med datum: 9 november 2021 och tid: 10:00-12:15. Två logotyper, den ena för Region Jönköpings län och den andra för Europa Direkt Jönköpings län.
Seminariet "För en fortsatt stark demokrati" är en av programpunkterna under Demokratidagarna i Jönköpings län. Foto: Region Jönköpings län

I år är det 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige och den moderna demokratin fick sitt genombrott. Det uppmärksammar vi i Jönköpings län på olika sätt under Demokratidagarna 8-14 november, tillsammans med regeringens kommitté Demokratin 100 år.

Du kan vara med och fira demokratin genom att besöka något av alla arrangemang som sker runt om i länet eller hälsa på i Demokratistugan utanför Spira i Jönköping. Du är också välkommen till ett intressant seminarium på Kulturhuset Spira tisdag den 9 november.

För en fortsatt stark demokrati - seminarium 9 november

Under seminariet på Spira föreläser demokratiambassadör Lena Posner Körösi om demokratin och de utmaningar som den står för idag. Regionstyrelsens ordförande Mia Frisk (KD) undertecknar deklarationen för en stark demokrati och Ali Thareb, fristadspoet i Region Jönköpings län läser en av sina dikter. 

Seminariet innehåller också ett panelsamtal om hur olika aktörer lokalt och regionalt värnar om demokratin och bidrar till alla människors lika värde. I panelen medverkar politiker, ungdomar och representanter för civilsamhället. Moderator är Malin Skreding Hallgren, Region Jönköpings län.

Arrangemanget är kostnadsfritt och riktar sig till alla länsinvånare som vill veta mer och värnar om demokratin. Anmälan senast 4 november.

Se hela programmet och anmäl dig till seminariet senast den 4 november.

Deklarationen för en stark demokrati
Deklarationen syftar till att samla och engagera de krafter som stödjer demokratin som styrelseskick. Aktörer som undertecknar deklarationen tar ställning för alla människors lika värde, de grund­läggande fri- och rättigheterna och rättsstatens principer samt tar avstånd från diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism.

Besök oss i Demokratistugan

En Demokratistuga finns tillgänglig för invånarna i Jönköpings län den 8–13 november 2021. Stugan är framtagen av kommittén Demo­kratin 100 år och turnerar runt i landet. Stugan är placerad vid kulturhuset Spira i Jönköping. 

Under Demokratidagarna finns ett flera av länets organisationer på plats i stugan med många spännande aktiviteter. Flera evenemang och aktiviteter arrangeras även på andra orter och platser i länet.

Se programmet för Demokratistugan på webbplatsen Jäj 

Se hela programmet för Demokrativeckan på webbplatsen Jäj