Yrken

Ambulanssjukvårdare

En man i gröna ambulanskläder ler mot kameran. i bakgrunden syns delar av en ambulans.
Ulf Ekwall, ambulanssjukvårdare i Jönköping, gillar det oförutsägbara i sitt jobb, att hitta lösningar på svåra situationer och att göra insatser som är betydelsefulla för andra människor. Foto: Helena Dovier

Ambulanssjukvårdaren Ulf Ekwall tycker fortfarande efter 31 år i yrket att han har ett spännande och intressant jobb. Och han gillar att inte veta vad som kommer att hända när han börjar sitt arbetspass. Tillsammans med arbetskamraterna ställs han hela tiden inför olika utmaningar som de hittar lösningar på. – Att göra en insats för en annan människa är det som ger tillfredsställelse, säger Ulf Ekwall.

Ambulanssjukvårdare arbetar tillsammans med ambulanssjuksköterskor med att vårda och transportera patienter till bland annat vårdcentraler och sjukhus.

– Tidigare handlade ambulanssjukvården mycket om att ”lasta och åka”. Så är det inte längre. När vi kommer till patienten i dag tar vi först reda på grundsjukdomar, mediciner, vad som har hänt runtomkring och hur vi ska hjälpa patienten på bästa sätt. Vården och tryggheten börjar så fort vi kommer till patienten, säger Ulf Ekwall.

Som ambulanssjukvårdare arbetar han i team tillsammans med en ambulanssjuksköterska. Ulf sätter nål, tar temp, mäter blodtryck, syresättning och andningsfrekvens. I ambulansen finns också mycket medicinteknisk utrustning som Ulf hanterar. Läkemedel hanteras av ambulanssjuksköterskan, men samarbetet mellan de båda yrkeskategorierna är tätt.

– Vi arbetar tillsammans ända tills vi stänger luckan där bak på ambulansen.

En vanlig arbetsdag pågår normalt sett mellan klockan 8 och 17, alternativt mellan klockan 17 och 8. På helgerna arbetar ambulanssjukvårdarna ett helt dygn åt gången. Det är alltså inte ett yrke med kontorstider, och även storhelger ingår i schemat.

Arbetspasset börjar med en samling där de som slutar sitt arbetspass rapporterar till dem som börjar. Det rapporteras om till exempel gatuavstängningar, viktiga händelser som har skett och arbetsuppgifter som ska göras under kommande arbetspass. Därefter kontrollerar Ulf och arbetskamraten den bil som de ska använda. Sedan börjar körningarna. Alla medarbetare i ambulanssjukvården har också särskilda ansvarsområden.

– Fram tills nyligen var jag med i en SOS-grupp. Nu är jag med i en grupp som arbetar med att ta fram nya scheman. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är att gå till jobbet och träffa sina arbetskamrater och ställas inför olika utmaningar som vi försöker hitta lösningar på. Det är tillfredsställande att kunna sätta fingret på vad som behöver göras och att kunna hjälpa någon. Men ibland kan jag vara lika glad över att sitta och klappa någon som har jätteont på handen. Att göra en insats för en annan människa är det som ger tillfredsställelse, säger Ulf Ekwall.

Till den som funderar på att bli ambulanssjukvårdare vill Ulf Ekwall säga:

– Testa utbildningen. Om du gillar att jobba i team och att ta snabba beslut är detta ett yrke för dig.