Yrken

Tandläkare

Christine Kvarnvik är tandläkare på Råslätts folktandvård och stortrivs med arbetet. Ett väldigt varierande jobb med en praktisk och en teoretisk del, konstaterar hon.
Christine Kvarnvik är tandläkare på Råslätts folktandvård och stortrivs med arbetet. Ett väldigt varierande jobb med en praktisk och en teoretisk del, konstaterar hon. Foto: Johan W Avby

Christine Kvarnvik har varit tandläkare i fem år och arbetar på Råslätts folktandvård. Hon förklarar att arbetet är mycket varierat, långt ifrån enbart undersökningar och lagningar, det som många förknippar med tandläkaryrket.

– Som tandläkare gör man en del undersökningar och lagningar, men idag gör tandhygienisterna många undersökningar. Jag arbetar också med rotfyllningar, tandlossningsproblem, olika operationer, tandreglering av olika bettfel och montering av tandkonstruktioner på implantat som görs när någon har en lucka i munnen.  Att hantera tandvårdsrädsla är också en stor del av arbetet. Det handlar mycket om bemötande. Vi uppskattar om patienten berättar om sin rädsla innan. Då kan vi ta det lite lugnare och till exempel erbjuda lustgas.

Vad fick dig att välja tandläkaryrket?

– Det var inte helt självklart att bli tandläkare. Men jag visste att jag ville arbeta med människor, inom vård eller skola. När jag började bena upp olika utbildningar tyckte jag att tandläkare lät som ett trevligt yrke.  Det verkade roligt att ha både en praktisk och teoretisk del. Dessutom är det bra arbetstider och ”lagom” mycket ansvar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag var rädd för att det skulle vara enformigt. Men det är ett väldigt varierande jobb. Man gör en massa olika moment, med både barn och vuxna. Det kan även vara ganska kluriga saker. Har man fått en utläkning av en rotfyllning som man gjorde för ett år sedan, blir man väldigt glad, både för att man gjort ett bra jobb och att det blivit bra för patienten. Man ser konkreta resultat. Dessutom arbetar vi alltid i team. Jag jobbar oftast med samma tandsköterska, Marie, vilket är väldigt kul. Dessutom forskar jag lite på fritiden utifrån ett examensarbete jag gjorde när jag gick utbildningen. Ämnet är tandlossning i norra Thailand! I det här yrket kan man också bli specialist – eller chef.

Vad säger du till den som funderar på att satsa på ditt yrke?

– Det är ett väldigt roligt och socialt yrke. Det är ett hantverk men även teori kring hur kroppen fungerar. Den viktigaste egenskapen är att man har empati, både för patienterna och för dem man arbetar tillsammans med. Att vara strukturerad är också bra Som tandläkare kan man även vara handledare för yngre kollegor.