Tandhygienist

Som tandhygienist arbetar Leyla Ün med bland annat tandundersökningar, behandlingar av tandlossning och förebyggande tandvård.
– Jag jobbar med alla åldrar, men har ett speciellt intresse för barntandvård. Jag ingår i ett resursteam som arbetar med lite mer svårbehandlade barn, ofta beroende på tandvårdsrädsla eller omognad. Då handlar det om att ”skola in” och förbereda dem, med målet att de ska bli behandlingsbara. Ibland är jag också med och assisterar i min roll i resursteamet.
Tandhygienist är ett legitimerat yrke, vilket innebär ett eget ansvar för patienten.
– Jag har rätt att lägga bedövning, får gå ner under tandköttskanten och behandla tandlossning och jag kan göra fyllningar, men får inte borra i en tand. Målet är att hela tiden arbeta på toppen av sin kompetens. Att handleda studenter är också en del i arbetet.
Vad fick dig att välja yrket som tandhygienist?
– Jag gillar att arbeta med människor. Jag funderade på förskollärare, tandhygienist, sjuksköterska - där någonstans. Nu fanns utbildningen till tandhygienist i Jönköping och jag sökte och kom in. Det visade sig vara något som jag gillade och jag kände att jag hamnat rätt.
Vad är det bästa med ditt yrke?
– Att jag har med patienter att göra, och när jag ser resultat, att jag lyckas med en behandling. Ibland behöver en patient ändra på sin livsstil, till exempel kosten, för att få bättre munhälsa, och det är inte alltid det lättaste. Att lyckas motivera människor att ändra på sina vanor så att de uppnår en bättre oral hälsa, är bland det roligaste. Det har också kommit mycket ny kunskap genom åren. I dag vet vi till exempel att grav tandlossning och inflammerade tandköttsfickor har påverkan på hjärt- och kärlsjukdomar.
Vad säger du till den som funderar på att satsa på ditt yrke?
– Gillar man att arbeta med människor och är bra på att motivera andra, då ska man satsa på att bli tandhygienist. Man behöver också ha tålamod och inte ge upp. Plötsligt kan en patients problem vända. Att vara serviceminded och se helheten kring patienten är viktigt. Dessutom behöver man förstås vara intresserad av munhåla och tänder – en av världens minsta arbetsområde.
Mer fakta:
Tandhygienister arbetar oftast med förebyggande tandvård för att vi ska få en bättre munhälsa. I arbetet ingår att utbilda och informera patienter eller grupper i exempelvis skolor om munhygien och kost och om hur man förebygger tandsjukdomar.
Tandhygienister undersöker munhålan, diagnostiserar och behandlar tandlossning och kariessjukdomar. I arbetsuppgifterna ingår till exempel att ta saliv- och bakterieprov, ta bort tandsten och överskott av fyllning samt putsning och polering av tänder. I samband med behandling kan de också ge smärtlindring och skriva ut recept på läkemedel inom sitt område.
Att arbeta förebyggande med folkhälsofrågor som till exempel tobaksbruk är en annan viktig arbetsuppgift. Ett viktigt fokus i tandhygienistens arbete är att se hur människans beteende kan påverka tandhälsan.
För varje patient förs journal över iakttagelser, behandlingar, utvärdering och uppföljning. Tandhygienisten kan ansvara för regelbundna undersökningar och tandhälsokontroller, ställa diagnos om karies- och tandlossningssjukdomar och bedöma patientens behov av behandling. I de fall behandlingen kräver tandläkarkompetens hänvisas patienten vidare.