Yrken

Ambulanssjuksköterska

Gunnar Petersson, ambulanssjuksköterska i Nässjö, berättar om hur han upplever sitt yrke.
Gunnar Petersson, ambulanssjuksköterska i Nässjö, berättar om hur han upplever sitt yrke. Foto: Johan W Avby

När larmet går är det snabba ryck för Gunnar Pettersson, ambulanssjuksköterska i Nässjö. Inom högst 90 sekunder ska han och hans kollega vara på väg i ambulansen på uppdrag. – 10-20 procent av uppdragen är akuta med allt ifrån olycksfall till sjukdomar, säger Gunnar Pettersson, som arbetat tolv år på ambulansen. Dessutom transporterar vi människor som är sjuka eller skadade till sjukhus och mellan vårdavdelningar.

Vad fick dig att vilja bli ambulanssjuksköterska?
– I ”lumpen” var jag sjukvårdare, och jag började läsa till undersköterska och sjuksköterska och jobbade samtidigt på medicinkliniken i Eksjö. Efter utbildningen ville jag se lite mer av sjukvården. Ambulansverksamheten har allt inom sjukvården och man får göra mycket bedömningar.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är frihet under ansvar. När jag kommer på morgonen vet jag inget om vad som kommer att hända, vilket i sig är en utmaning.  Det är också mötet med patienten. Även om det är kort vårdtid i ambulansen kan vi fokusera helt och hållet på patienten och göra det som behövs. Man ser ofta en klar förbättring i takt med att smärtlindring eller vätskedrivande behandling hjälper.

Vad säger du till den som funderar på att satsa på detta yrke?
– Läs sjuksköterskeutbildningen och vidareutbilda dig. Välkommen till ett otroligt spännande och trevligt arbete och en väldigt god gemenskap i ett tight och bra gäng.