Yrken

Specialistläkare neonatalogi

 Johannes Bengnér, är specialistläkare inom barn- och ungdomsmedicin
Johannes Bengnér, är specialistläkare inom barn- och ungdomsmedicin Foto: Johan W Avby

Omkring 200-400 barn som föds i länet varje år behöver vård på neonatalavdelningen, Ryhov.

– Jag tar hand om för tidigt födda barn och barn som är födda i normal tid men som till exempel har drabbats av syrebrist, fått en infektion eller har en missbildning, säger Johannes Bengnér, specialistläkare inom barn- och ungdomsmedicin och snart färdig specialist på nyfödda.  Nyfödd är man tills man är en månad gammal.  Men på vår avdelning undersöks också alla friska barn minst en gång. Vi lyssnar bland annat på hjärta och lungor, undersöker att höfterna är stabila, att reflexerna fungerar och att de har normal muskelmassa.

Varför valde du detta jobb?
– Jag har alltid haft ganska lätt för att jobba med barn, plus att det är kul med kombinationen intensivvård och fysiologi.  Halva neonatalavdelningen är egentligen en intensivvårdsavdelning. Jag hade tänkt mig att bli narkosläkare, men provade barnkliniken och kom ganska direkt in på neonatalavdelningen. Det var jättekul och detta är en så trevlig klinik. Som ny känner man sig så välkommen.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa är samtidigt det sämsta. Jag vet aldrig hur dagen kommer att se ut. Planerna kan bli kringkastade när som helst, och man kan få jobba flera dygn med ett barn som är väldigt sjukt. Jag kan också få åka till Eksjö eller Värnamo och hämta ett barn som är sjukt. När det handlar om för tidigt födda barn är man först intensivvårdsdoktor, sedan bygger man en långsiktig relation med föräldrarna. I extremfallen bor de hos oss upp till ett halvår.

Får ni mycket respons från föräldrarna under vårdtiden?
– Ja det får vi. När föräldrar kommer hit är det alltid en kris. De har inte planerat att komma till oss, men något har gått fel. Barnet har fötts alldeles för tidigt, eller förlossningen har inte gått som tänkt. Det handlar om att föräldrarna ska komma över den första chocken. Vi får upprepa informationen flera gånger, men efter den intensiva fasen går man ofta in i en annan relation.

Vad säger du till den som funderar på att satsa på ditt yrke?
– Detta är ett väldigt varierande jobb och otroligt givande. Barnmedicin är så brett.