Yrken

HR-konsult

Den som söker ett jobb kommer troligen i kontakt med en HR-konsult som arbetar som stöd till chefer med olika frågor som berör medarbetare på en arbetsplats.

– Vi har två huvuddelar i vårt arbete, att vara ett verksamhetsstöd till chefer och att arbeta strategiskt med olika arbetsområden rörande personalfrågor, säger Alexandra Norén, HR-konsult på Värnamo sjukhus.

Verksamhetsstödet innebär att hjälpa chefer med rekrytering, rehabiliteringsfrågor och andra personalärenden som kan uppstå, till exempel om det skulle bli problem på en arbetsplats.  Det strategiska arbetet handlar till stor del om att jobba med exempelvis hälsa och arbetsmiljö, arbetsrätt och kompetensförsörjning.

– Båda delarna är väldigt kul. Få saker är så roliga som att kunna hjälpa en medarbetare att komma tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning.

Vad fick dig att välja detta yrke?

– När jag var 20-21 år fick jag chansen att arbeta i en arbetsledande roll på ett privat företag. Jag fick både anställa, utbilda och säga upp personal. Jag tyckte det var spännande med personalfrågor men insåg att jag hade mycket att lära. Så när jag ville läsa vidare valde jag personal- och arbetslivsprogrammet på Växjö Universitet.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Alla människor och möjligheten att få vara med och påverka! Ingen dag är lik den andra. Många som läser till personalvetare tänker sig inte att jobba inom kommun, landsting eller region. Men att arbeta i Regionen i Jönköpings län är väldigt givande och man får en mycket bra kunskapsgrund att stå på.

Vad säger du till den som funderar på att satsa på ditt yrke?

– Tycker man att det är roligt med människor och administration är det en utmärkt kombination. Det är ett mycket spännande och varierande arbete.  Ordningssinne, strukturerad, utåtriktad och nyfiken på människor, tror jag är bra egenskaper som HR-konsult.