Yrken

Kurator

En kurator arbetar med att ge människor stöd, råd och hjälp genom samtal. Victoria Wendel har arbetat som kurator på reumatologen och vi har ställt frågor till henne om hur yrket ser ut.

– Jag arbetar med stödsamtal och ger patienten verktyg för att hantera sin sjukdom. Jag arbetar även med krissamtal. En annan del av yrket handlar om att ge information till patienten om vad samhället kan hjälpa till med. Jag samarbetar också med andra parter så som läkare, sjuksköterskor, försäkringskassan och socialtjänsten.

Genom samtal försöker man som kurator tillsammans med patienten komma fram till lösningar på problem. Man är i kontakt med människor och arbetsuppgifterna är varierande, vilket var några av anledningarna till varför Victoria Wendel intresserade sig för yrket som kurator.

– Jag gillar att jobba med människor. Det ger mig tillfredställelse att kunna hjälpa någon att må bättre. Mitt yrke är varierande och självständigt, men samtidigt får jag möjlighet att samarbeta med andra yrkeskategorier.

Vad säger du till den som funderar på att satsa på detta yrke?

- Det är viktigt att kunna samarbeta och vara en god lyssnare. Man ska kunna se möjligheter och vara medveten om att förändring tar tid. Det du ska bära med dig när du kommer ut i arbetslivet är att du inte är fullärd, du kommer lära dig med tiden.