Yrken

Fotvårdsspecialist

Som fotvårdsspecialist arbetar du ofta med äldre som behöver fotvård, men även exempelvis diabetespatienter, psoriasispatienter, hjärt-kärlsjuka och personer med funktionshinder finns bland dina patienter.

Fotvårdsspecialister arbetar ofta självständigt men samtidigt nära patienten och i samråd med läkare och annan vårdpersonal. Arbetsuppgifterna utgår från patientens behov, men ofta ingår fotbad, fotmassage, att fila bort förhårdnader, lägga om sår och att behandla liktornar, nagelsvamp och nageltrång.

Fotvårdsspecialister som arbetar med sjuka fötter kontrollerar fotens cirkulation, känsel och temperatur. Fotvården anpassas till fotens hälsa. I fotterapeutens arbetsuppgifter ingår att lägga om sår, samt skära runt kanter på sår.

Fotterapeuten är också rådgivande vid val av lämpliga skor, om hjälpmedel för skadade fötter och om hur man på bästa sätt ska ta hand om och vårda sina fötter. 

Flera fotvårdsspecialister är egna företagare och arbetar på uppdrag av kommuner och landsting/regioner eller har en egen mottagning.