Yrken

Distriktsläkare

– Läkaryrket är roligare än jag trodde, men samtidigt inte alls som jag trodde. Många arbetsuppgifter tränade vi inte på under utbildningen. Ska man bli en bra doktor måste man skaffa sig livserfarenhet snabbt.

Det säger Maria Birgerheim på väg att bli specialistläkare i allmänmedicin, distriktsläkare i dagligt tal.

Distriktsläkare bestämde hon sig att bli när hon praktiserade på en liten vårdcentral. Där känner doktorn sina patienter.

– Som allmänläkare kan jag göra skillnad för patienten med små medel, säger Maria. Se till att distriktssköterskan åker hem till en äldre patient, i stället för att hon hamnar på sjukhuset. Och jag lär känna hela familjer från små barn till riktigt gamla.

– Tempot är högt. Jag måste vara flexibel under dagen. Som distriktsläkare ska jag vara lite bra på mycket.

Marias motto är:

– En mätt och glad doktor är en bra doktor.

– Tempot är högt, men jag hoppar inte över rasterna. Samtalen i personalrummet är viktiga. Jag arbetar inte övertid. Jag måste fungera som småbarnsmamma och ha tid för mina intressen för att vara en glad doktor.

– Jag har bra betalt, men för mig är arbetsmiljön viktigast, fortsätter Maria.  Jag arbetar i Norrahammar, en trygg arbetsplats med en bra chef. Här känner jag att jag vågar ge mig in på okända marker.

Det är mycket plugg och tufft att komma in på läkarlinjen. Maria har utbildat sig i Danmark.

– Jag tycker inte man ska ge upp sina drömmar. Är det roligt är det också lättare att plugga.

– Jag visste att jag ville arbeta med hälsa. Det är spännande att veta mer om hur kroppen fungerar när man är frisk och sjuk. I vården får jag vara med och dela människors liv och öden. Det är fint!