Yrken

Biomedicinsk analytiker - patologilaboratoriet

Person tittar in i kameran
Karolin bearbetar ett vävnadsprov. Foto: Johan W Avby

Karolin Dahlgren, biomedicinsk analytiker på patologilaboratoriet, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Berätta vad du arbetar med!

– Jag bearbetar vävnadsprover så att läkarna kan ställa diagnos på patienten. Det handlar om allt från brösttumörer till små hudbiopsier med olika frågeställningar.
Vävnaderna genomgår en omfattande process som den biomedicinska analytikern ansvarar för, och den slutgiltiga produkten är ett objektglas med färgad vävnad som lämnas till läkaren för diagnostisering.

Hur kommer det sig att du fastande för obduktioner?

– Obduktionsbiten gled jag in på genom praktiken vi hade när jag gick på Hälsohögskolan i Jönköping. Jag tillbringade en vecka på ett patologilaboratorium hos Astra Zeneca där man, förutom det ordinarie laboratoriearbetet, genomförde obduktioner på försöksdjur. Jag var med några gånger och tyckte att det var intressant, och gick senare över till att obducera människor.

– Det som gjorde att jag fastnade för obduktioner är en blandning mellan mitt starka intresse för att se hur saker och ting fungerar i kroppen, och att det finns så otroligt mycket att lära sig. Det tar aldrig slut och det håller intresset vid liv.

Varför tycker du man ska utbilda sig till biomedicinsk analytiker?

– För att det är ett otroligt varierande arbete! Eftersom utbildningen är så bred nuförtiden kan man välja spår tidigt, men fortfarande byta spår om man skulle ändra sig i framtiden. Tjusningen, tycker jag, ligger i att man har så mycket kompetens att bidra med samtidigt som man kan inrikta sig på ett specifikt område om man vill.