Utbildning och praktik

Jönköping som studieort

Vy över centrala Jönköping
Vy över centrala Jönköping Foto: Johan W Avby

Jönköping är den mellanstora staden med storstadspuls. Med sina 130 000 invånare kännetecknas den av internationalisering och entreprenörsanda och var trettonde person du möter på gatan är student.

Vare sig du vill shoppa, fika eller ta del av utelivet är utbudet brett och det finns något för alla smaker. Här finner du folk från hela världen. Vid Jönköping University finns till exempel studenter från 70 olika länder. Naturen är fantastisk, mitt i centrum finns tre sjöar och en flera kilometer lång badstrand.

Sjukhuset – Sen 2020 finns det nya ändamålsenliga lokaler för läkarprogrammet på Länssjukhuset Ryhov. Hälso- och sjukvården inom Region Jönköpings län får ofta hög ranking nationellt och är känd för sitt forsknings- och utvecklingsarbete.

Mat, fika och uteliv – Cafékulturen är utbredd och Jönköping är Sveriges femte restaurangtätaste stad. Det finns också massor av klubbar och barer.

Kultur – Jönköping är en musikstad med flera scener, teatrar, museer och en ny spännande konsthall.

Föreningar och friluftsliv Det finns ett rikt föreningsliv med musik, sport, rollspel, amatörteater och inte att förglömma Dreamhack. Vätterstranden finns mitt i stan med grillplatser, beachvolley och jympa. Omgivningarna är betagande vackra med skogar, äppelodlingar så Vättern förstås.

Boende i Jönköping

För studenter i Jönköping finns en webbplats med lediga studentbostäder hos både bostadsbolag och privatpersoner: www.studbo.se/(Extern länk)

  • Registrera ett konto på studbo.se och välj Hälsohögskolan som lärosäte. Fyll i din totala studietid.
  • I rutan för övriga önskemål noterar du att du är läkarstudent vid Linköpings Universitet.
  • Kösystemet är baserat på poäng. Du börjar samla poäng från den dagen du registrerar dig. Du får en poäng för varje dag.

Boende inte bara för studenter

Anmäl ditt intresse för boende i Jönköping hos det kommunala bostadsbolaget Vätterhem: Lediga studentbostäder hos Vätterhem(Extern länk)

Du kan också hitta bostäder hos privata bostadsbolag: Bostadsbolag och hyresvärdar i Jönköpings kommun(Extern länk)