Teamarbetet fick Caroline att bli tandsköterska

Caroline Holmberg arbetade sommaren 2015 som tandsköterska på Folktandvården Öxnehaga. Efter tio år inom handeln växte intresset för tandvård och hon valde att byta yrkesbana och konstaterar att hon hamnat rätt.
Caroline Holmberg arbetade sommaren 2015 som tandsköterska på Folktandvården Öxnehaga. Efter tio år inom handeln växte intresset för tandvård och hon valde att byta yrkesbana och konstaterar att hon hamnat rätt. Foto: Mikael Bergström

Efter tio år inom handels, bestämde sig Caroline Holmberg, 32 år, för att byta bransch helt. Som blivande tandsköterska arbetade hon sommaren 2015 på Folktandvården på Öxnehaga, Huskvarna.

– Jag trivs jättebra. Jag känner att jag valt helt rätt yrke. Nu arbetar jag i team med en tandläkare, assisterar vid behandlingar, plockar fram och undan material, tar röntgenbilder och lägger lokalbedövning.

Som riktigt ung var drömmen att bli flygvärdinna.

– Men den försvann första gången jag flög. Jag tyckte det var lite otäckt, säger Caroline med ett skratt.

I stället var det intresset för tandvård som tog över, bland annat baserat på egna erfarenheter av tandställning. Men när hennes barn var små blev det istället en yrkesbana inom handeln.

Vill jobba i team

– Jag var teamchef för kassan på Willys på Råslätt. Jag trivdes bra, men började fundera mer på att arbeta med tänder och bli just tandsköterska eftersom jag gillar att arbeta i team. När jag väl bestämt mig gick det fort.

Sommaren 2015 har hon läst två av tre terminer på TUC Yrkeshögskola i Tranås och sommarjobbar på Folktandvården, Öxnehaga.

–Jag var här under tio dagar på praktik tidigare. Sedan har jag gjort fem veckors praktik på privata Smile. Sista terminen väntar nio veckors praktik, vart vet jag inte ännu.

En viss oro kände hon när hon klev in på tandsköterskeutbildningen, omkring tio år äldre än många klasskamrater.

– Jag var nervös att jag skulle känna mig felplacerad. Men så var det inte. Snarare kände jag jättestor fördel av min arbetslivserfarenhet. Men det är en omställning att gå från ett yrke som man kan så väl, till ett nytt yrke och lära sig från början.

”Känna av patienterna”

Caroline beskriver sig själv som glad, lättsam, stresstålig och noggrann, egenskaper som förstås är bra för en tandsköterska.

– Jag kan anpassa mig efter patienterna och känna av dem. I utbildningen pratar vi om bemötande och läser psykologi.

Förutom de rent praktiska momenten handlar det för henne också om att skapa en trygghet för patienterna, inte minst de som upplever rädsla eller obehag inför tandläkarbesöket.

– I dag är människor mer öppna med sin oro, vilket jag tycker är bra.

Som färdig tandsköterska kommer hon ut till en arbetsmarknad med goda framtidsutsikter.

Vill jobba med barn

– Jag har trivts bra inom både privat tandvård och Folktandvården. Men jag jobbar gärna inom Folktandvården i regionen, eftersom det är mycket barnpatienter här.

Vad gör du om tio år?

– Då arbetar jag som tandsköterska. Jag kombinerar gärna arbetet att assistera tandläkare med att jobba som profylaxtandsköterska ute i skolor. Så har jag nog också flyttat från Forserum till Jönköping, eftersom mina två söner har börjat gymnasiet.

Fritiden ägnar hela familjen mycket på golfbanan, med spel på Viredaholm.

– Barnen spelar också fotboll och innebandy, så det blir skjutsande och engagemang i det, och så umgås jag med vår hund.