Skötarjobbet bra erfarenhet för Magdalena som psykolog

Magdalena Waern läser till psykolog och arbetade 2015 andra sommaren som skötare på psykiatriska kliniken, Värnamo sjukhus. Ett sommarjobb som ger henne bra erfarenhet inför det blivande yrket.
Magdalena Waern läser till psykolog och arbetade 2015 andra sommaren som skötare på psykiatriska kliniken, Värnamo sjukhus. Ett sommarjobb som ger henne bra erfarenhet inför det blivande yrket. Foto: Johan W Avby

Sommaren 2015 arbetade Magdalena Waern, 25 år, för andra året som skötare på psykiatriska kliniken, Värnamo sjukhus. Ett jobb som ger bra erfarenhet för en blivande psykolog.

– Det är jättelärorikt, givande och meningsfullt. Väldigt ”hands on”, där man kan göra skillnad. Det är också en stark koppling till det jag läser, säger hon.

Arbetet som skötare på den psykiatriska avdelningen med 19 vårdplatser handlar mycket om att umgås och prata med patienterna och hjälpa till med allt ifrån aktivering till i vissa fall duschning och påklädning.

Här finns patienter med olika psykiatriska tillstånd som depression, ångest och psykoser.

– Det är väldigt stimulerande att se en förbättring och veta att den tid man har lagt ner kanske har bidragit till den processen, säger hon.

Människor intresserar

Möjligheten att hjälpa andra människor är också skälet till att hon valt att bli psykolog.

– När jag var liten ville jag bli arkeolog. Jag hade sett på tv om någon utgrävning. Men när jag blev lite äldre kände jag att det är människor som intresserar - och fascinerar mig, och jag hade alla möjliga tankegångar.

Men det var jobbet som elevassistent efter studenten som fick henne att bestämma sig. Där kom hon att arbeta tätt tillsammans med en skolpsykolog, som blev något av en mentor.

– Då kände jag att detta är yrket för mig.

Sommaren 2015 hade hon läst tre av dem fem åren vid psykologprogrammet i Växjö, gjort praktik på Värnamo sjukhus och jobbade för andra sommaren.

”Blev mer och mer spännande”

Efter tre år tycker hon också att utbildningen känns helt rätt.

– De första två åren var lite upp och ner med mycket teoretiska ämnen. Men så snart vi började läsa behandlingsteorier föll allt på plats och det blev mer och mer spännande. Jag känner att jag vill rikta in mig på behandlingsarbete i framtiden.

Men psykologyrket kan förstås vara tungt mentalt med mycket funderingar kring patienterna.

– Men det är något man lär sig att hantera. Som psykolog har man handledning och även egen terapi, säger Magdalena Waern.

Hon beskriver sig själv som kreativ, både praktiskt och teoretiskt, och hon gillar att skapa, vilket bland annat innebär att hon syr mycket.

– Kreativitet är också bra att ha i ett yrke där man ska hjälpa. Människor tänker och beter sig inte alltid så logiskt.

Gillar äventyr

Dessutom är hon äventyrslysten. Därför räknar hon med resor framöver.

– Om tio år hoppas jag att jag bedriver mitt yrke någon annanstans än i Sverige. Jag är öppen för olika alternativ, men det finns förstås barriärer språkligt och kulturellt i mitt yrke.

Afrika ligger henne särskilt varmt om hjärtat.

– Jag växte upp i Afrika eftersom mina föräldrar var missionärer i Kongo och Tanzania, men vi flyttade hem när jag skulle börja skolan. Men jag har återvänt, och arbetade bland annat ett halvår i Tanzania.

Men hemma för henne är nu Värnamo. Härifrån pendlar hon till utbildningen i Växjö och här är hon aktiv i Pingstkyrkans konfirmationsundervisning.

– Jag hoppas också att jag sedan får göra min PTP-tjänst som psykolog i Värnamo.