Malin siktar på att bli ambulanssjuksköterska

Malin Jakobsson, 22 år, trivs fint på medicin B, Länssjukhuset, där hon efter fyra somrar fick fast tjänst när hon var klar sjuksköterska. Men drömmen är att bli ambulanssjuksköterska i framtiden.
Malin Jakobsson, 22 år, trivs fint på medicin B, Länssjukhuset, där hon efter fyra somrar fick fast tjänst när hon var klar sjuksköterska. Men drömmen är att bli ambulanssjuksköterska i framtiden. Foto: Johan W Avby

Malin Jakobsson, 22 år, arbetade för fjärde gången som undersköterska på medicin B, Länssjukhuset Ryhov sommaren 2015. En arbetsplats hon räknade med att fortsätta på som färdig sjuksköterska i januari 2016. Men i framtiden är drömmen att jobba på ambulansen.

– Undersköterskejobbet innebär mycket patientkontakt med omvårdnad. Jag hjälper till med personliga hygienen, matning och att lägga om sår, men också ”plock” i köket. Vi samarbetar också mycket med sjuksköterskorna och vi arbetar i parvård. Vi pratar också mycket med patienterna. Här på avdelningen har vi många äldre patienter, många med hormonsjukdomar som diabetes eller njursjukdomar.

Första kontakten med medicin B fick hon redan när hon gjorde sin praktik när hon läste omvårdnadsprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping. Sedan har det rullat på med jobb varje sommar och inhopp även under övriga året, ett arbete som ger ett bra komplement till utbildningen.

Fyra som följs åt

– Vi var fyra från gymnasieklassen som var här, och vi är kvar alla fyra. Vi är många unga som jobbar här, så vi har väldigt kul. Det är roligt att gå till jobbet! säger Malin.

Hon konstaterar att det är flera saker som gör att det är kul på jobbet.

– Det är bra gemenskap och ganska brett medicinskt, så jag får se mycket och lär mig mycket.

Malin beskriver sig själv som glad, nyfiken att lära sig nya saker, sugen på att arbeta och noggrann. Egenskaper som förstås är utmärkta i sjukvården.

Är glad på jobbet

– Det är viktigt att vara noggrann så att allt blir rätt. Men det är också viktigt att vara glad för patienternas skull. Ser de att jag är glad vågar de också be om hjälp.

Den närmaste framtiden innebär jobb på medicin B som färdig sjuksköterska. Samtidigt har drömmen sedan länge varit antingen polis eller ambulanssjuksköterska. Så nu är valet givet.

– Ambulansjobbet är jättekul och spännande. Man får vara ute och man vet aldrig vad som händer, säger Malin och avslöjar att hennes mamma är ambulanssjuksköterska.

Så vad gör du om tio år?

– Då jobbar jag på ambulansen i Jönköping och bor i hus centralt i Jönköping med min familj. Jönköping är lagom stort. Och så reser jag mycket, för det gillar jag.