Josefine lockades till yrket som tandläkare

Josefine Ljungqvist har alltid gillat att gå till tandläkaren. Så yrkesvalet var givet och fyra somrar i rad har hon arbetat på Folktandvården i Vetlanda.
Josefine Ljungqvist har alltid gillat att gå till tandläkaren. Så yrkesvalet var givet och fyra somrar i rad har hon arbetat på Folktandvården i Vetlanda. Foto: Johan W Avby

För Josefine Ljungqvist, 24 år, från Björköby utanför Vetlanda, var det sommaren 2015 bara en termin kvar på den långa utbildningen till tandläkare. Bra erfarenhet fick hon under sex veckors sommarjobb som tandläkare på Folktandvården i Vetlanda.

– Det är fjärde sommaren jag är här, tidigare som tandsköterska, men i år med en tillfällig legitimation som tandläkare. Det är en jättetrevlig arbetsplats och jag lär mig mycket när jag arbetar så här. Jag jobbar självständigt, men har också en handledare. Jag tar emot både barn och vuxna och gör undersökningar, lagningar, rotfyllningar och broar, säger Josefine.

Hon arbetar i ett län där ungdomars tandhälsa är i topp i landet.

– Många unga vuxna har väldigt bra tänder, men jag tycker också att frätskador nu blir allt vanligare, säger Josefine.

Varit säker på sitt yrkesval

Förutom en kort period med arbete på fritidshem, har Josefine länge varit säker på sitt yrkesval.

– Jag visste att jag ville jobba inom vården. Jag tittade runt på olika yrken och fastnade för tandläkare. Det verkade roligt. Jag har alltid själv också tyckt att det varit roligt att gå till tandläkaren, säger Josefine med ett skratt.

Så hon sökte och kom in på tandläkarhögskolan i Umeå. Under utbildningen har hon fått den kliniska träningen på skolans studentklinik, och stärkts i uppfattningen att detta är rätt yrke för henne.

– Det är ett omväxlande och varierande yrke, där man träffar många människor. Yrket som tandläkare är väldigt brett.

Arbetar i team

Det är också ett yrke där man arbetar i team med en tandsköterska, och ofta möter patienter som kan uppleva rädsla eller olust inför besöket.

– Då gäller det att skapa en trygghet i situationen. Jag tycker att jag är glad, lättsam, ambitiös och målmedveten, säger Josefine.

Egenskaper som förstås underlättar både i utbildningen och i den praktiska kontakten med patienterna.

I januari 2016 är hon färdig tandläkare.

– Då hoppas jag få jobb inom Region Jönköpings län. Det finns fortfarande en brist på tandläkare, även om den har minskat.

Vad gör du om tio år?

– Då arbetar jag som tandläkare, är nöjd med tillvaron och bor förhoppningsvis häromkring med familj.  Tandläkare är verkligen ett yrke som jag kan rekommendera. Det är lätt att tänka att det bara handlar om tänder, men det handlar om hela människan och hela kroppen. Allt hänger ihop.