Arwa skolade om sig från BMA till läkare

Arwa Hamza Lindh, arbetade sommaren 2015 som underläkare på medicinkliniken i Värnamo, en stad hon uppskattar mer än hemstaden Malmö.
Arwa Hamza Lindh, arbetade sommaren 2015 som underläkare på medicinkliniken i Värnamo, en stad hon uppskattar mer än hemstaden Malmö. Foto: Johan W Avby

Arwa Hamza Lindh, 32 år, är född i Irak men uppvuxen i Malmö. Nu har hon fått Värnamo som favoritstad. Dessutom trivs den tidigare biomedicinska analytikern i sin nya yrkesroll som läkare – utbildad i Litauen.

Sommaren 2015 arbetade hon som underläkare på medicinkliniken på Värnamo sjukhus, sin första arbetsplats efter läkarexamen i Kaunas i Litauen 29 juni 2015.

– En helt fantastiskt stor dag. Högtidligt firande med svart hatt och examensdräkt, säger Arwa Hamza Lindh.

I grunden är hon biomedicinsk analytiker, utbildad i Lund. Efter arbete på blodcentralen kom hon till Huddinge sjukhus i Stockholm.

Återupptog drömmen

– Där jobbade jag på patologiavdelningen och assisterade läkarna. Det var mycket interaktion och diskussioner, och jag kände att jag ville gå vidare till läkare. Jag ville egentligen bli läkare som liten, men det blev inte riktigt av. Så jag ville återuppta drömmen, googlade och fann utbildningen i Litauen, där jag kom in efter ett intagningsprov i biologi, kemi och fysik.

Så kom det sig att Arwa och maken Joakim, som är från Stockholm, blev två av många svenskar som satsade på en läkarutbildning utomlands.

En lite annorlunda utbildning än den svenska då man exempelvis under de prekliniska åren inte har sluttentor i slutet av varje termin. Istället är det kurser i form av moduler bestående av flera ämnen rörande ett organsystem som vid slutet av modulen avslutas med en sluttenta.

Intresserad av kirurgi

Varför ville du bli läkare?

–  Det var min mormors dröm, säger Arwa med ett skratt. Jag vill bota och göra människor glada. Det finns inget bättre än ett bekräftande leende när man gjort något gott.

Det återstår att se vilken inriktning hon kommer att satsa på som läkare.

– Men jag är intresserad av allmänkirurgi och gastroenterologi, säger hon.

Sommaren 2015 var hon väldigt nöjd med sitt underläkarjobb på medicinkliniken i Värnamo.

– Jag skriver remisser och recept och håller reda på patienternas mående, beskriver hon kort och kärnfullt.

Stortrivs i Värnamo

Maken Joakim sommarjobbade också på medicinkliniken, och de stortrivs båda i Värnamo.

Värnamo fick de upp ögonen för när de sökte sommarjobb 2012 efter tredje året på läkarprogrammet, och det blev napp på laboratoriemedicin i Värnamo.

– Personalen på laboratoriemedicin i Värnamo är helt underbar, tycker hon.

Arwa beskriver sig själv som en person som är positiv och är lätt att ha att göra med.

– Jag tycker om att ha flera bollar i luften samtidigt. Jag gillar också detaljer och att vara noggrann.

Detta är egenskaper som förstås är bra att ha i yrkesrollen som läkare.

– Det är jätteviktigt att man detaljanalyserar allt, så man inte missar något.

Vad gör du om tio år?

–Både jag och min man hoppas att vi är kvar här på Värnamo sjukhus. Värnamo är en fantastisk miljö. Folk är så mysiga och vänliga. Man hejar på varandra när man är ute och går, det händer aldrig i Malmö. Det är också ett lagom stort sjukhus, med bra kontakt mellan medarbetare och mellan oss underläkare. Man känner sig hemma!