Aida fick fast tjänst efter sommarjobbet

Aida Murtezic har efter sommarjobb 2015 nu fast jobb som sjuksköterska på medicinkliniken Värnamo sjukhus och stortrivs. Hon flyttade till Sverige för sex år sedan, sedan hon träffat en serbisk man – bosatt i Gnosjö.
Aida Murtezic har efter sommarjobb 2015 nu fast jobb som sjuksköterska på medicinkliniken Värnamo sjukhus och stortrivs. Hon flyttade till Sverige för sex år sedan, sedan hon träffat en serbisk man – bosatt i Gnosjö. Foto: Johan W Avby

Kärleken fick Aida Murtezic att flytta från Serbien till Gnosjö. Efter sjuksköterskeutbildning i Växjö arbetade hon sommaren 2015 som sjuksköterska på medicinkliniken på Värnamo sjukhus. En tjänst som övergick till fast anställning 1 september 2015.

Redan som liten drömde Aida om att bli sjuksköterska.

– Jag har en moster som är sjuksköterska och som vi hälsade på då och då. Jag gillar att arbeta med människor och att jobba på ett sjukhus, säger hon.

Därför läste hon till sjuksköterska i Serbien, en utbildning på gymnasienivå. Men något arbete hann det inte bli innan hon träffade sin man – också han serb men boende i Gnosjö sedan 20 år!

Läste till sjuksköterska i Sverige

– Jag flyttade till Sverige för sex år sedan, läste svenska för invandrare och engelska. Sedan började jag på sjuksköterskeutbildningen i Växjö, men fick ta föräldraledigt ett år när vår dotter föddes, berättar hon.

Den svenska utbildningen krävdes för att bli legitimerad i Sverige, men några kurser fick hon tillgodoräkna sig.

– Utbildningarna skiljer sig en del. Sjuksköterskor i Sverige har större ansvar.

Omställningen till ett liv i Sverige är förstås också en utmaning med kulturella skillnader.

– Jag kunde lite engelska när jag kom hit, vilket underlättade. Det var inte så lätt att lära sig svenska. Men jag fick godkänt, säger Aida med ett skratt.

Sommaren 2015 var det bara en tenta kvar för Aida till legitimationen, och arbete på medicin avdelning A och B på Värnamo sjukhus hela sommaren. För övrigt en arbetsplats där hon gjorde fem veckors praktik under utbildningen.

”Spännande och roligt”

– Det har varit spännande och roligt här i sommar. Första perioden var ganska lugn, men sedan har det varit stressigt ibland också, säger Aida.

Vardagen består av omvårdnad av patienterna; att ta blodprover, ge insulin, dela ut läkemedel och sätta dropp. Allt utom att signera läkemedel.

Hon trivs med sitt arbete och patientkontakterna.

– Jag gillar att prata med patienterna. Jag är också bra på att lyssna. Det är viktigt att vara lyhörd. Jag tycker också att jag är bra både på att samarbeta och arbeta självständigt.

Att hon dessutom pratar serbokroatiska och bosniska är en styrka när det kommer patienter som bara behärskar de språken.

Siktar på distriktssköterska

Vad gör du om tio år?

– Då är jag kanske distriktssköterska. Jag gillar att arbeta med både barn och äldre, och det är också roligt att arbeta på vårdcentral.

Aida räknar också med att bo kvar i Värnamo.

– Vi trivs här, sjukhuset utvecklas hela tiden och sjuksköterskor behövs. Det är svårare att få jobb i mitt hemland.

Samtidigt längtar hon förstås efter släkten som bor i Serbien.

– Att inte träffa dem varje dag var det jobbigaste, för vi är mycket bundna till varandra. Men vi åker hem en gång per år, och mina föräldrar kommer hit. Och så pratar vi mycket via Skype, säger Aida.