Nya specialistläkare hyllades på Värnamo sjukhus

Fyra personer står med blommor framför en tegelvägg
De färdiga specialistläkarna Malcolm Anderson, Natasa Crne Fures och Alexandru Stanescu hyllades av Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör för Medicinsk vård vid en ceremoni på Värnamo sjukhus. Foto: Josefine Malmsten

Malcolm Anderson, Natasa Crne Fures och Alexandru Stanescu är nu färdiga specialistläkare, dessutom på Sveriges bästa mellanstora sjukhus – Värnamo sjukhus, vilket firades vid en läkarträff i aulan på Värnamo sjukhus tisdag 11 juni 2019.

ST-utbildningen till specialistläkare är en viktig del i Region Jönköpings läns långsiktiga kompetensförsörjning. Därför uppmärksammas färdiga specialistläkare på länets tre sjukhus genom ceremonier där de hyllas med blommor och present och samtidigt får berätta lite kort om känslan av att ha genomfört den långa specialistutbildningen.

”Viktig del i kompetensförsörjningen”

– Vi vill fira våra nya specialistläkare och önska dem lycka till i det fortsatta arbetet. Jag hoppas att de vill stanna kvar och arbeta i Region Jönköpings län och på Värnamo sjukhus, Sveriges bästa sjukhus. De är betydelsefulla i arbetet med att ge våra invånare en högklassig hälso- och sjukvård och de utgör en viktig del i regionens långsiktiga strategi för kompetensförsörjning, säger Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör för Medicinsk vård. 

Tisdag 11 juni var det dags att fira Alexandru Stanescu (psykiatriska kliniken), Natasa Crne Fures (medicin- och geriatrikkliniken) och Malcolm Anderson (ortopedkliniken).

– Psykiatri är den bästa blandningen av medicin och naturvetenskap med samhällsvetenskap och även filosofi, därför var det mitt första val. Yrket ser jag som en intressant utmaning och en möjlighet att lära mig något nytt, säger Alexandru Stanescu.

Svensk specialistkompetens

Natasa Crne Fures, är specialistutbildad i sitt hemland Kroatien och arbetade i sex år i Kroatien innan hon kom till Värnamo sjukhus för tio månader sedan. Efter en intensiv period har hon nu svensk specialistkompetens i intern- och njurmedicin:

 

– När jag valde specialitet visste jag att jag vill jobba med ett område som är övergripande och brett, så därför valde jag internmedicin. Under ST-utbildningen blev jag intresserad av njurmedicin eftersom jag tycker att det är intressant att jobba med patienter med sällsynta sjukdomar som njurinflammation. Dessutom är det intressant att få jobba nära patienter med terminal njursvikt och vara deras partner hela vägen genom olika dialysmetoder samt transplantation. På Värnamo sjukhus finns det många möjligheter för en njurläkare, eftersom man kan jobba inom alla delar av njurmedicin. Dessutom är det en trevlig arbetsmiljö med duktiga och snälla kollegor, säger hon.