Var med och gör skillnad på akutkliniken

Jonna Bjärnung, Philip Olsson, Karin Petterson och Nimco Farah, sjuksköterskor på akutkliniken, Höglandssjukhuset i Eksjö möter dagligen nya utmaningar i sitt arbete. De hälsar nya kollegor välkomna till en spännande och trivsam arbetsplats.
Jonna Bjärnung, Philip Olsson, Karin Petterson och Nimco Farah, sjuksköterskor på akutkliniken, Höglandssjukhuset i Eksjö möter dagligen nya utmaningar i sitt arbete. De hälsar nya kollegor välkomna till en spännande och trivsam arbetsplats. Foto: Johan W Avby

– Ett sår som ska plåstras om eller ett liv som ska räddas, du vet aldrig vad som väntar dig under ett arbetspass, säger Karin Petterson, sjuksköterska på akutkliniken, Höglandssjukhuset i Eksjö. Det är en tuff men spännande vardag där man känner av pulsen och får vara med och göra skillnad.

Att vakna upp och aldrig veta vad man kommer mötas av, det är verkligheten för Karin Petterson och Nimco Farah som arbetar som sjuksköterskor på akutkliniken.

– Det gäller att kunna möta varje person individuellt i alla situationer. Att jag dessutom gör en insats för någon annan människa, det är enligt mig den bästa känslan man kan ha, säger Karin.

– Rekryteringsprocessen är igång och vi behöver nu hitta sjuksköterskor som är beredda på det mesta. Det gäller både tillsvidaretjänster och sommarpersonal, säger verksamhetschefen Thomas Johansson som ser fram emot att få anställa fler till akutkliniken.

Ett utmanande arbete

Det garanteras ett spännande arbete där du dagligen får träffa olika patienter med olika skador och sjukdomar. För att inte missa något kräver rollen att man tänker systematiskt och har en god kommunikation med kollegor och patienter.

– Varje person är unik och för patienten handlar det om ett enstaka tillfälle vid ett besök men för oss är det vardag. Den ena dagen är inte den andra lik och vi måste ha förmågan att tänka steget längre för att snabbt kunna anpassa oss till varje situation, säger Karin Petterson. Som sjuksköterska här på akuten är vi delaktiga i det mesta av arbetet och för att inte missa något krävs det att man hör och ser allt, säger Nimco Farah. 

"Jag växer dagligen i min roll"

På akutkliniken är det ofta högt tempo men med skickliga arbetsteam bestående av undersköterskor, sjuksköterskor och läkare funkar arbetet bra.

– Det gäller att vara positiv, stresstålig och öppen för det mesta. Jag utmanas och växer dagligen i min roll, säger Nimco. Igår stötte jag på en patient på busshållplatsen utanför sjukhuset. Kvinnan gav mig så fina komplimanger för vårt bemötande och arbete här på kliniken. Det fick mig att gå hem med ett stort leende på läpparna.