Så lyckades Nässjö etablera tre snabbladdare för lastbilar på rekordtid

Invigningstal från ett lastbilsflak och premiärladdning av projektledare Elin Vilhelmsson och Maria Lund, energichef på NAV.
Invigning av tre nya snabbladdare för lastbilar den 5 september 2023. Invigningstal från ett lastbilsflak och premiärladdning av projektledare Elin Vilhelmsson och Maria Lund, energichef på NAV.

På Gamlarps industriområde har Nässjö kommun invigt tre snabbladdare för yrkesfordon och privata fordon. Många tittar nu på Nässjö, hur lyckades de?

För ungefär ett år sedan kom Stina Granberg-Lindor, utvecklingschef i Nässjö kommun, med förslaget att söka stöd via Energimyndighetens elektrifieringspiloter för att sätta upp snabbladdare i Nässjö. Gensvaret var till en början svagt, mycket annat var redan på agendan och omvärldsläget som rådde och råder gjorde tiden ännu mer knapp.  

Samtidigt pågick vårt transportprojekt FASTR som bland annat har arbetat med att öka kunskapen kring de ekonomiska stöd som går att söka för omställningen till fossilfria transporter. Det skulle visa sig att en enkel informationsträff om stöden var det som satte bollen i rullning.

- Utan den träffen hade det här inte blivit av. Det är så mycket för oss att ha koll på och vi hinner inte med, så att få den informationen så pedagogiskt och kortfattat var avgörande, säger Patrik Cantby, VD på Nässjö Affärsverk som äger och driftar de nya laddarna.   

Patrik CantbyPatrik Cantby, VD Nässjö Affärsverk

Samverkan en nyckel

Samverkan inom kommunen har varit en avgörande faktor för det snabba genomförandet och ett gemensamt möte var allt som behövdes för att kickstarta arbetet. När energi- och klimatrådgivaren erbjöd sig att kolla marknaden följde energibolag och olika delar i kommunen med förslag på egna bidrag. Någon kollade lämpliga platser, en annan på effekt och betallösningar, och en tredje pratade med företagen. På bara en halvtimme var arbetet igång tack vare engagerat teamwork. Själva ansökan till elektrifieringspilot stod kommunen för med stöd från FASTR.

- Stöttningen vi fick var jätteviktig. Det var skönt för mig att få bekräftat att det var en bra plats för etablering och peppa igång resten av arbetsgruppen. Vi fick också bra stöd och tips för ansökan. Det hade varit svårt att prioritera detta annars, säger Stina Granberg-Lindor.

Stina Granberg-LindorStina Granberg-Lindor, utvecklingschef Nässjö kommun

Energimyndigheten beviljade Nässjö kommun närmare nio miljoner kronor i stöd till etableringen av snabbladdarna.

Viktigt steg för logistikstaden

Etableringen är ett viktigt steg i arbetet med hållbara transporter. Många transporter till och från Nässjö går idag hållbart via tåg, men nu kan även ”the last mile” köras grönt.

Flera sneglar nu på hur Nässjö har gjort och förhoppningsvis leder det till fler etableringar runt om i länet och landet. När kommunstyrelsens ordförande Sara Lindberg svarar på hur Nässjö gjort för att lyckas säger hon:

- Nyckeln är att vi har gjort det tillsammans, och vi har inställningen att det här löser vi.

Fler snabbladdare på gång

Totalt ska det uppföras publika snabbladdare för lastbilar på tio platser i Jönköpings län. Vi har genom vårt projekt FASTR bistått Nässjö, Sävsjö och Gislaved i sina ansökningar till elektrifieringspiloter.