Hur gick det sen? Cykelutmaning sporrade till hållbar arbetspendling

På bilden syns Malin Andersson som jobbar på socialförvaltningen i Sävsjö kommun. Hon har blont hår och glasögon.

Sävsjö kommun har deltagit i vårt projekt om hållbar arbetspendling. De har testat flera olika erbjudande, bland annat möjligheten att få kollektivtrafikkort gratis under en period. Malin Andersson är socialsekreterare i kommunen och hon hakade på en cykelutmaning som arbetsgivaren genomförde för att uppmuntra fler att ta cykeln till jobbet.

Cykelutmaningen gick ut på att cykla minst 15 gånger till jobbet under en viss tidsperiod. Gjorde man det kunde man vinna fina priser, bland annat en cykeldator eller cykelhjälm. Att det blev tävling gillade Malin som sporras av det, hon vann i slutändan också en cykelhjälm. Tävlingen gav förutom att fler cyklade till och från jobbet också fler positiva effekter. Cykling som arbetspendling blev en snackis vid lunchbordet och man sporrade varandra i tävlingen.

Malin cyklar till jobbet så ofta hon kan. Hon tycker det är viktigt för miljön men också för vardagsmotionen och att man får lite frisk luft innan man ska sitta inne på kontoret hela dagen. På hennes arbetsplats är de flera som varje dag tar 15 min promenad på lunchen för att få lite luft men just nu framförallt lite dagsljus. De märker stor positiv skillnad på orken under eftermiddagen. Malin tycker att det kunde varit en bra vidare utmaning, typ en stegtävling eller att arbetsgivaren uppmuntrade till 15 min promenad på arbetstid.

På frågan vad hon tycker om att arbetsgivaren erbjuder den här typen av aktiviteter och svarar hon att det är jättekul och jättebra. Kommunen har också erbjudit testperiod för kollektivtrafik, vilket varit mycket positivt det också. Hon tycker det är viktigt att man tar frågan om minskat bilåkande på allvar och att det känns bra att kommunen vill ta täten i det. Det blir en viktig signal som skickas tycker hon.