Hur gick det sen? Bli cykligare

På bilden står Matthias bredvid den elcykel han fått testa genom projektet ATTRACT.
Foto: Alija Bucuk

Matthias Hallernäs som jobbar på Jönköping Energi fick under en veckas tid chansen att testa att pendla med elcykel. Testveckan erbjöds av arbetsgivaren genom vårt projekt ATTRACT.

Innan testveckan var det bilen som gällde när Matthias skulle ta sig från bostaden i Habo till jobbet i Jönköping. Så ser det inte längre ut. Numera är det cykelpendling som gäller, i alla fall fyra av fem dagar i veckan.

När Matthias fick chansen att testa elcykel under årets kanske kallaste vecka, tvekande han ändå inte utan tänkte istället att klarar jag detta kan jag cykla när som helst.

När han får frågan om vilka fördelar han ser med sitt nya sätt att pendla, lyfter han känslan av att känna sig pigg när man kommer hem, att man har fått frisk luft och att kroppen har fått röra på sig. Självklart är också insatsen för miljön en klar fördel med cykelpendlingen. Pendlingen tar cirka 45 minuter enkel väg och det är lite längre tid än samma sträcka skulle tagit med bilen, men Matthias tycker att fördelarna i hur kroppen och knoppen känns överträffar tiden han tappar med råge.

Vad vill han då tipsa om till någon som funderar på att börja cyklapendla? Jo, att ett lättviktsregnställ är bra att ha och att du kommer må så mycket bättre av känslan som cyklingen ger. Det ger ett ökat välbefinnande både psykiskt och fysiskt, så bara testa!

Testveckan tycker Matthias gav en del ringar på vattnet, det står till exempel fler cyklar i cykelställen vid jobbet. Han hoppas dock på ännu fler åtgärder för att öka möjligheten för kollegorna att också bli cykligare.