Värnamo kommun nöjda med test av ellastbil

Värnamo kommun nöjda med test av ellastbil

Ellastbil.

Under några dagar i början av juni testade Värnamo kommuns gatu- och parkförvaltning en ellastbil i sin verksamhet. Chaufförerna som provkörde är positivt överraskade av både räckvidd och styrka.

- Vi ville gärna se hur en ellastbil fungerar i den praktiska verkligheten hos oss och höra vad våra medarbetare tycker. Nu dök det upp ett lämpligt tillfälle med en demobil på besök i stan som vi kunde använda några dagar, berättar Tom Bark, enhetschef för anläggning vid Värnamo kommun.

- Vi har använt lastbilen direkt i våra jobb. Dels som servicebil som kör material till och från arbetsplatser, dels som lastbil på anläggningsjobb.

- Som servicebil var det svårt att få batteriet att räcka hela dagen och dessutom går det inte att dra släp ännu, fortsätter Tom Bark. Som anläggningsbil funkade den däremot väldigt bra, då det inte är någon långväga körning och även lite mindre intensiv körning. Våra medarbetare hade som uppgift att köra som ”vanligt” just för att testa den och kunna jämföra direkt mot våra nuvarande lastbilar.

Skön att köra och både bra räckvidd och styrka

Chaufförerna var positivt överraskade av både räckvidd och styrka. Att ellastbilen är tyst är både en för- och nackdel tyckte de. Som förare uppskattades det mycket, men i arbetsområden där alla maskiner låter mycket får man som förare vara extra försiktig när man kör eftersom inte alla uppmärksammar fordonet.

- Chaufförerna upplevde att lastbilen var bra och skön att köra, säger Tom Bark. Det var lite ovant att den var så tyst och det gick fort när de gasade på. Det negativa är att den inte klarar mer än 20 mil i dagsläget, men det kommer ju sannolikt att utvecklas i framtiden. Överlag var de som testkörde alltså väldigt positiva!

- Vi kan mycket väl tänka oss ellastbilar i framtiden, fortsätter han. De passar ännu inte för alla arbetsuppgifter vi har, men som anläggningsbil funkar de fint. Inköpspriset är cirka 2,5 gånger högre än en diesellastbil, men driftkostnader och reparationer är lägre. Leasing kan vara en lösning då teknikutvecklingen går snabbt och gröna bidrag för inköp kan vara en annan lösning. Vi kommer att fortsätta titta på detta och följa utvecklingen framöver.

Värnamo kommun lånade lastbilen av Svenstigs i Värnamo och Energikontor Norra Smålands projekt FASTR stod för hyran.