Hur gick det sen? Investerade i ellastbil efter provkörning

Hur gick det sen? Investerade i ellastbil efter provkörning

Chaufför Ahmad Helal på Västbo Transport framför ellstbilen han kör.
- Det är spännande att köra ellastbil, säger Ahmad Helal som är chaufför på Västbo Transport. Han var en av dem som provkörde ellastbil under fem dagar.

Sedan i höstas och fram till och med 31 maj i år erbjuder vi åkerier och företag fem dagars kostnadsfri provkörning av el- och biogasfordon i samarbete med Svenstigs och Atteviks. Västbo Transport är ett av åkerierna som provkört i sin verksamhet och nu har de två egna ellastbilar i fordonsflottan.

- Vi hade börjat titta på elbilar när vi fick tillfälle att testa, så vi tvekade inte alls. I grundkonstruktionen är det som vilken lastbil som helst, inte svår att köra och precis vad alla är vana vid. Fördelen är att den är lättkörd och tyst, vilket är väldigt uppskattat av de som kör dem, berättar Jacob Axelsson, VD på Västbo Transport.

Jacob Axelsson, VD Västbo Transport.

Jacob Axelsson, VD Västbo Transport.

Västbo Transport använder de två nya ellastbilarna för lokal distribution i Smålandsstenar, vilket också är där Jacob tror att ellastbilen kommer ha mest nytta då räckvidden fortfarande är ganska begränsad. Bortsett från att de önskat bättre räckvidd är de väldigt nöjda och Jacob berättar att det är huggsexa om vem som ska få köra när ordinarie chaufför är ledig.

- Det är spännande att köra ellastbil, den går väldigt tyst och mjukt men har samtidigt mycket kraft när man gasar. Det känns lite som att köra en Tesla. Men man får köra väldigt försiktigt när det är folk i närheten för den går så tyst så man hörs inte, berättar Västbo Transports chaufför Ahmad Helal.

Ahmad tycker att det känns bra att köra förnybart eftersom det är bra för miljön och tycker att ellastbilen passar väldigt bra att köra i stadstrafik.

Ökad efterfrågan på fossilfria transporter

Förutom att ellastbilarna är attraktiva att köra vittnar Jacob också om att efterfrågan på fossilfria transporter ökar för varje månad och att Västbo Transport vill följa med i utvecklingen. 

- Vi vill vara lite bättre än vad lagstiftningen kräver och kunna visa kunder att vi är konkurrenskraftiga vad gäller både pris, social hållbarhet och miljöaspekten och det jobbar vi på stegvis. Utöver ellastbilarna har vi köpt in fem biogaslastbilar sedan tidigare.

Vill du också provköra? Testperioden pågår fram till och med 31 maj 2023.

Kontakta:

Svenstigs i Värnamo
Jonna Bäckdahl
Säljare, begagnat/hyr
0370-205 33
jonna.bäckdahl@svenstigs.se

Atteviks i Jönköping
Mattias Forsell
Försäljningschef Scania
0470-75 31 51
Mattias.Forsell@atteviks.se