Blir 2022 samåkningens år?

Blir 2022 samåkningens år?

Nathalie Gustafsson står framför en bil.
Nathalie Gustafsson bor i Jönköping och arbetar i Vaggeryd. Hon har samåkt ända sedan 2017 och ser flera fördelar med att göra det. Foto: Stina Sandahl

Med slopade Coronarestriktioner och höga bränslepriser är samåkning något som lockar allt fler. För somliga handlar det om att spara pengar, andra vill minska sin miljöpåverkan eller kunna ta sig till jobbet utan ansträngningen framför ratten. Nathalie Gustafsson som bor i Jönköping har samåkt ända sedan 2017, då hon började arbeta på socialförvaltningen i Vaggeryds kommun. Hon ser många fördelar, inte minst att slippa införskaffa en andra bil.

Vilken är den främsta anledningen till att du började samåka?
- Dels för att spara pengar, men också för att vi i mitt hushåll bara har en bil. Genom samåkningen behöver vi inte skaffa ytterligare en.

Nathalie berättar att hon genom åren har åkt med flera olika personer, men den senaste tiden åker hon med samma kollega som bor i närheten av henne. I och med att Nathalie inte alltid har egen bil kan uppdelningen av vem som kör variera.

- Det är något som vi kommer överens om. Skulle det vara så att min sambo behöver ha bilen en hel vecka, då åker jag med kollegor den veckan och erbjuder istället en peng. Eller så jämnar det ut sig när jag kör andra gånger, vi är flexibla, berättar Nathalie.

Hon tillägger att man inte måste ha en bil att bidra med för att kunna samåka, utan så länge man istället betalar för sig så hjälper det andra också.

Flera fördelar

- En fördel med att samåka, som jag tycker är skönt, är att slippa köra utan kunna luta sig tillbaka och samtala fritt. En annan fördel är det sociala, alla kanske inte är lika pigga på att prata när man arbetat hela dagen, vilket är okej, men jag upplever alltid att det är trevligt. De jag samåker med jobbar inte på samma enhet som mig, så jag träffar dom bara på vägen till och från jobbet, då kan det vara kul att umgås utan att bara prata jobb.

Tycker du att det är en nackdel att inte alltid kunna välja sin egen tid?
- Nej det tycker jag inte, utan det bygger på hur vi kommunicerat innan. I mitt jobb får man vara beredd på att det kan dyka upp något akut eller att man behöver slutföra något, men det tänker jag att de flesta har förståelse för. Man får vara beredd på att saker kan komma emellan, men det är mer undantag än regel, säger Nathalie.

På frågan om hur Nathalie tänker kring de höga drivmedelspriserna så ser hon inte att det påverkar hennes beteende så mycket idag. Hon och hennes sambo, som också arbetar i Vaggeryd, behöver bilen för att komma till jobbet och i och med att de redan samåker kan de inte köra mindre än de gör idag. Just samåkningen gör ju också att de inte påverkas lika mycket av de höga bränslepriserna. Hon betonar också att samåkningen inte alltid handlar om att spara pengar, utan faktiskt om att underlätta för sig själv.

- Samåkning är såklart också en förtjänst för klimatet, så det är inte bara jag som vinner på det utan det blir en ”win-win”.

Har du några tips på hur man kommer igång om man vill samåka?
- Jag tänker att man kan börja där man är, fråga sina kollegor om var de bor och hur de kommer till jobbet. Svårare än så behöver det inte vara, det gäller att bara att våga fråga och ta första steget.

Är du arbetsgivare och vill uppmuntra till samåkning?

Vill du som arbetsgivare göra det enklare för dina arbetstagare att samåka till arbetet? Via vårt projekt ATTRACT hjälper vi privata och offentliga arbetsgivare att underlätta hållbar arbetspendling, bland annat via samåkning.

ATTRACT- Innovativ arbetspendling för attraktiva arbetsgivare i Jönköpings län