Bli bussigare du med!

Bli bussigare du med!

Porträtt på Helen Olofson. Hon står framför en tegelvägg och håller upp en smartphone med Jönköpings länstrafiks applikation.
Helen Olofson, en av de som valt insatsen "bli bussigare".

Det är en kall men frisk morgon och det känns i hela kroppen att vintern börjar smyga sig på. Jag tittar upp mot himlen, några solstrålar tränger igenom och värmer mitt frusna ansikte. Jag väntar på Helen Elofson som till vardags jobbar som svensklärare på Vuxi12. Hon är en av de som valt insatsen ”bli bussigare”, som innebär att man som anställd på Eksjö kommun får testa på att åka kollektivt under en period – helt gratis.

Våra blickar möts när hon kliver av buss 320 som går mellan Nässjö och Eksjö, vi hälsar på varandra och börjar gå 10-minuters promenaden till hennes arbetsplats. Jag frågar Helen om hur testperioden fungerat hittills. 

– Jag har testat ett par veckor och det har fungerat bra. Det är en fördel att slippa köra nu när det har blivit halt. Sedan är det också rätt skönt att få den här korta promenaden till jobbet. Jag får frisk luft, blir piggare och får dagsljus. Det betyder mycket, speciellt om man som jag är inne större delen av dagen. 

På frågan om vilka andra fördelar som Helen ser med att åka kollektivt svarar hon:

– Det finns en rad fördelar med att åka kollektivt. Man sparar pengar, speciellt nu när drivmedelskostnaderna har stigit. Och som jag sa, så är det skönt att slippa köra. Då kan man göra något annat. Jag brukar läsa eller jobba en stund. Och på vägen hem vilar jag eller tar igen något som man kanske inte hunnit under arbetsdagen. Det är egentid som är skön att få. 

Ingen svår omställning 

Helen tycker inte att det har varit en svår omställning och ser 20-dagarsbiljetten som ett väldigt bra alternativ.

– Nej jag tycker inte att det har varit en så stor omställning. Vi får en 20-dagarsbiljett som man kan sprida ut på 60 dagar. Så behöver jag ta bilen någon dag i veckan så kan jag göra det. Merparten av dagarna åker jag kollektivt men vissa dagar kan det vara svårt att få ihop tiderna, då är det bra med en så flexibel biljett.

Ett bra och flexibelt alternativ 

Snart har vi gått vår korta promenad och vi börjar närma oss Helens arbetsplats. Innan vi skiljs åt, frågar jag henne om hon kan tänka sig att fortsätta att åka kollektivt även efter provperioden.

– Ja, det kommer jag att göra. Det har varit smidigt och just den här biljettypen har passat mig bra. Det handlar bara om att få in en rutin och komma igång. Jag skulle också vilja uppmuntra andra att ta den här chansen och testa på. Man får möjlighet att prova och se om det fungerar för en själv i praktiken. Det gör stor skillnad för plånboken men också klimatet. Och det är gratis, det uppskattar man som smålänning, säger Helen med ett skratt.

Den kalla, friska och klara morgonen har blivit något mildare när jag vinkar hej då till Helen. Jag tittar åter upp mot himlen, där solens strålar lyser allt starkare och börjar bege mig tillbaka mot resecentrum. Jag är glad över att ha träffat Helen. Hon är med och gör skillnad, både för sig själv men också för klimatet i stort. 

Om ATTRACT

ATTRACT är projektet som skapar attraktivare arbetsgivare, minskar koldioxidutsläppen och hjälper människor till ett hållbart arbetsliv. Kommunerna i Jönköpings län, IKEA, Danish Crown och Jönköping Energi är bara några exempel på aktörer som redan deltar i projektet.

Läs mer om projektet →