Regionala cykelbiblioteket

Hela RESAN:s regionala cykelbibliotek låter alla arbetsgivare i Jönköpings län låna elcyklar och ellådcyklar till sina verksamheter gratis under ett par veckor. När arbetsgivare får testa hur mycket en cykel används, vilken tids- och kostnadsbesparing den innebär och hur behovet av tjänstebilar påverkas blir det lättare att fatta beslut om ett eget eventuellt inköp av cyklar.

En majoritet av alla bilresor i Jönköpings län är under 5 kilometer och vid dessa avstånd går det ofta snabbare att förflytta sig med cykel än att boka, hämta upp, köra och parkera en tjänstebil.

Dessutom är det billigare för arbetsgivaren och bättre för medarbetarnas hälsa att välja cykeln och en frisk cykeltur låter hjärnan vila och hämta kraft inför nästa möte eller arbetsuppgift.

Bilen är inte minst en stor klimatbov. Kommuner har ofta mål uppsatta för att minska tjänsteresornas miljöpåverkan och för privata företag är det idag en viktig konkurrensfaktor att visa sina kunder ett aktivt miljöarbete.

Vi vill låna en cykel!

Se vilka cyklar vi har

Efter att cykelbiblioteket under drygt ett års tid funnits tillgängligt i Jönköping är cyklarna nu ute på turné i några av länets kommuner fram till sommaren 2020. Där finns de tillgängliga för utlåning främst till kommunanställda, men i mån av tid kan de ibland även lånas ut till andra verksamheter. Du som arbetar i Gislaved, Tranås, Vaggeryd eller Vetlanda kan kontakta din kommun eller oss i Hela RESAN för att få mer information om när cyklarna är i din kommun och få hjälp med möjlighet att låna dessa.

Vi vill även ha reserådgivning!

Tjänstecyklar är en väldigt bra början för att öka det hållbara resandet på en arbetsplats. Det finns dock fler knep att ta till för att nå ännu längre.

Hela RESAN erbjuder privata arbetsgivare reserådgivning för att främja hållbara resval och resfria möten; något både miljön och arbetsplatsens ekonomi vinner på.

Kontakta oss gärna på energikontoret@rjl.se så berättar vi mer.