Kultur

Bruno Mathsson-stipendiaten Stephen Burks på plats i Värnamo

En man sitter på en stol
Den amerikanska designern Stephen Burks är på plats i Värnamo och kommer under tiden i Sverige att besöka möbel- och tillverkningsindustrin i länet samt invigningstala på en internationell designfestival i Malmö. Foto: Johan W Avby

Formgivaren Stephen Burks är på plats i Värnamo. Burks är den förste stipendiaten till det nybildade Bruno Mathsson Design Residency. Under tiden i Sverige kommer han bland annat att besöka möbel- och tillverkningsindustrin i länet samt invigningstala på en internationell designfestival i Malmö.

Region Jönköpings län etablerade 2023 ett nytt internationellt residens i Värnamo: Bruno Mathsson Design Residency. Den förste formgivaren att tilldelas vistelsestipendiet är Stephen Burks, en av USA:s mest tongivande och välrenommerade designers. Han har nu landat i Värnamo och under en månad framöver kommer han att bo och arbeta i ett hus designat av den inflytelserika arkitekten och möbeldesignern Bruno Mathsson. Huset från 1955, beläget i Mathssons hemstad, beställdes ursprungligen av Sven Lundh, grundare av möbeltillverkaren Källemo och initiativtagare till Vandalorum.

Dialog med svensk designhistoria

Under sin vistelse får Burks möjlighet att besöka den omfattande möbel- och tillverkningsindustrin i Jönköpingsregionen. Han erbjuds även en fördjupning i Bruno Mathssons gärning samt att hålla en offentlig föreläsning på Vandalorum (Extern länk) den 11 juni klockan 12.30. Stephen Burks inleder sin vistelse i Sverige med en föreläsning som en av huvudtalarna på Southern Sweden Design Days (Extern länk) i Malmö torsdag 23 maj klockan 11.15.

– Jag tror att ju närmare handen kommer själva skapandet, desto större potential finns det för innovation. Bruno Mathsson-residenset kommer att föra in mitt sätt att arbeta i en dialog med svensk designhistoria och industriell expertis och samtidigt ifrågasätta vem som deltar i designfältet och vem som gynnas. När världen står inför fortsatta globala kriser har design förmågan att skapa fler samtal kring fler frågor för fler människor. Än idag är Mathssons arv ett levande bevis på detta, säger Stephen Burks.

Drivs av Region Jönköpings län och Vandalorum

Bruno Mathsson Design Residency är ett nystartat residens som erbjuder en internationell designer tid för efterforskning, utveckling, nätverkande och fokus, inom ramen för Vandalorum och Jönköping-regionens omfattande tillverkningsindustri. Residenset drivs av Region Jönköpings län och Vandalorum, i samarbete med IASPIS, Konstnärsnämndens internationella program inom bild- och form, och Värnamo kommun, samt med entreprenör och möbelsamlare Johan Sjöberg, Bruno Mathsson International och Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond.

43 kvalificerade formgivare från fem världsdelar sökte till residenset i år. Juryn bestod av Dr. Mateo Kries, museichef, Vitra Design Museum; Jenny Nordberg, designer; Magnus Jonsson, kulturutvecklingschef, Region Jönköpings län; Lennart Alves Gernes, bild- och formutvecklare, Region Jönköpings län; samt Elna Svenle, museichef, Vandalorum. 

Om Stephen Burks

Stephen Burks (född 1969, baserad i New York) är designer och professor i arkitektur vid Columbia University i New York. Burks är utbildad vid Illinois Institute of Technology i Chicago och Columbia University. Han är den förste afroamerikanen att motta Smithsonian Cooper Hewitt National Design Award i produktdesign. På egen hand eller genom samarbete med ideella organisationer som Aid To Artisans, Artesanias de Colombia, Clinton Global Initiative, Design Network Africa och Nature Conservancy har Burks arbetat med produktutveckling i samarbete med hundratals konsthantverkare i över 15 länder på sex kontinenter. Burks drivs av en designvision som innefattar en mångfald av kulturella perspektiv. Hans projekt Man Made överbryggar klyftan mellan autentisk produktion i utvecklingsländer, industriell tillverkning och samtida design. 

Burks har ställt ut internationellt på bland annat Art Basel/Design Miami, Cooper-Hewitt National Design Museum, MAD Museum of Art & Design, Philadelphia Art Museum, Salone del Mobile, Milano, Hong Kong Shenzhen Biennale, Stockholm Furniture Fair och Studio Museum Harlem. Han har bland annat mottagit utmärkelserna Illinois Institute of Technology Alumni Professional Achievement Award, Brooklyn Museum Modernism Young Designer Award och United States Artists Architecture & Design Target Fellowship Grant. Burks har även verkat som produktutvecklingskonsult för globala varumärken som Dedon, Missoni och Swarovski

Läs mer om Bruno Mathsson Design Residency här