Kultur

Tidigare fristadskonstnärer

Fristadsförfattare 2020-2021

I februari 2020 tog Region Jönköpings län emot sin tredje fristadsförfattare, irakiske poeten och scenkonstnären Ali Thareb (född 1988).

2014 grundade Thareb ”The Cultural Militia” tillsammans med vännerna, de irakiska poeterna och scenkonstnärerna, Mazen Mamouri, Muhammad Karim och Kazem Khanjar. Sett som pionjärer i en ny litterär och konstnärlig rörelse i det irakiska kulturlivet, är ”The Cultural Militia” ett poetiskt kulturprojekt som motsätter sig våldsamma operationer i Irak i dess olika former. Med sina performances framförde de poesi på de farligaste platserna i Irak; på kyrkogårdar, explosionsplatser, gränspunkter, landminfält och även flytandes på vatten för att skildra drunknade flyktingar.

Thareb har publicerat tre poesiböcker på arabiska och en bok på både arabiska och franska utgiven i Frankrike 2018. Hans texter ingår i poesiantologier på franska, turkiska och arabiska.

Hans diktsamling ”Ömsint man från knivarnas rike” kom i juni 2021. Den är tvåspråkig; svenska och arabiska. Översättning till svenska av Jasim Mohamed.

Ali Thareb medverkar även i "Skapande liv En fristadsantologi" utgiven september 2021 av Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen på Bokförlaget Korpen.

Thareb vill med sina dikter försöka att ta ”hämnd” på verkligheten genom personifiering och livliga bilder som återspeglar den dystra, tragiska, brutala och fula verkligheten i det dagliga livet i Irak.

I april 2020 medverkade Thareb i Rutan, Värnamo, med en uppläsning: Artikel i Jönköpings-Posten (Extern länk) (Extern länk) 

Ali Thareb medverkade i det regionala projektet Kulturfesten 2020 med poesiuppläsning av hans verk ”Letters about tears” som filmades av Johan Werner Avby på Jönköpings läns museum. Översättningen finns att läsa på Kulturfesten.nu (Extern länk) (Extern länk)

I december 2020 tilldelades Ali Natur & Kulturs särskilda stipendium; Natur & Kulturs särskilda stipendium - Natur & Kultur (nok.se) (Extern länk) (Extern länk)

i oktober 2021 medverkade Ali Thareb tillsammans med Martin Schibbye i ett samtal om det fria ordet och om sitt författarskap;  Mänskliga rättigheter - Jönköpings bibliotek och Stadsarkivet (jonkoping.se) (Extern länk) (Extern länk)

Ali har skrivit flera artiklar, bl a i Svenska PEN/Opp https://www.penopp.org/sv/artiklar/det-perfekta-alternativet-en-ung-irakisk-poet (Extern länk) (Extern länk) men även i Jönköpings Posten.

Se hans poesiuppläsning "Letters about tears"

Fristadsförfattare 2016-2018

2016 tog Region Jönköpings län emot sin andra fristadsförfattare: Ali Al Ibrahim. Han är journalist och dokumentärfilmare från Syrien.

Under sin fristadsvistelse kunde han slutföra dokumentärfilmen One Day in Aleppo; en film som visades i 27 internationella filmfestivaler. Filmen tilldelades även 10 olika internationella priser, till exempel:

  • Jury Special Mention for Short Documentary Film at Visions du Réel, Switzerland
  • Best Documentary Short at London Independent Film Awards, UK
  • Audience Award - Best International Short Film at Festival de Cine de Madrid, Spain
  • Best OFF Award - Middle East Now Festival 2018‏‏
  • Best Young Journalist Award 2018 BBC UK

Trailer till One Day in Aleppo (Extern länk)

I slutet av sin fristadsperiod skrev Ali Al Ibrahim boken "Syrien lever och dör".

Fristadsförfattare 2014-2015

2014 tog Region Jönköpings län emot sin första fristadsförfattare i samarbete med Jönköpings kommun – en kvinnlig poet, författare och människorättsaktivist från Honduras. 

Under sin fristadsvistelse föreläste och berättade hon om situationen i Honduras, bland annat på flera bibliotek i Jönköpings län, gav intervjuer i tidskrifter, radio och tv och deltog i flera internationella konferenser om yttrandefrihet. Hon medverkade med uppläsning i Rum för Poesi på Bokmässan i Göteborg ur sin diktsamling "Dromedaren på den blå balkongen" (El dromedario el balcón azul). Tillsammans med sin man producerade hon utställningen ”Between death and dance” som visades på flera platser i länet.