Kultur

Ping kortfilmstävling 2023

Den 27 april öppnar filmanmälan för årets upplaga av kortfilmstävlingen Ping där två av kategorierna även är regionens uttagningsfestival till den nationella Novemberfestivalen i Trollhättan 24-25 november 2023.

Ping är en kortfilmstävling och mötesplats för filmare och filmintresserade i Jönköpings län. För att delta i Ping måste filmaren ha anknytning till Jönköpings län genom att bo, jobba eller tillfälligt studera i länet.

Kortfilmerna visas och tävlar i Ping filmfestival som går av stapeln på Folkets Bio i Jönköping lördagen 16 september. Bedömningen av bidragen görs av en jury. Filmerna som går vidare till Novemberfestivalen har också chans att gå vidare till internationella festivaler. 

Filminlämningen är öppen 27 april- 16 augusti.

 

Pings tävlingskategorier

  • Mellanvikt (16-19 år)
  • Tungvikt (20-26 år)
  • 27+ (27 år och uppåt -  deltar ej i uttagningen till Novemberfestivalen)

1:a pris i klasserna Mellanvikt och Tungvikt

  • Direktkvalificering till arena för ung svensk film – Novemberfestivalen
  • Ackreditering, resa och hotell till Novemberfestivalen

1:a pris i klassen 27+

  • Stipendium på 10 000 kr 

Regler

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller för de båda tävlingsklasserna.

Anmälan 

Anmälningsfomulär Mellanvikt och tungvikt

Anmälningsfomulär 27+

Årets jury

Helena Danielsson
Fil dr och docent i bild- och mediepedagogik. Har bred och mångårig yrkeserfarenhet bland annat som grundskollärare, mediehandläggare, filmpedagog, forskare och lärarutbildare. Barns och ungas kreativa användning av media, i skolans sammanhang och i eget filmskapande, har varit ett genomgående intresse.

Jimmy Olsson
Regissör och manusförfattare som gjort flera prisvinnande filmer. Kortfilmerna Alive, 2:a klass och Notes har fått över 100 nomineringar till olika priser. Tidigare har Jimmy arbetat som en kommersiell regissör vilket inneburit olika typer av projekt och upplevelser. Hans komiska mockumentärer om Pippi Långstrump, Alfons Åberg och Palmegruppen har nått miljoner tittare på SVT och 2022 fick de återigen liv i Jimmys första långfilm ”Fiktiv Granskning”.

Emelie Aspengren
Ordförande i Folkets bio, Jönköping, professionell fotograf och cineast.


Ping arrangeras tillsammans med Jönköpings kommun.