Dansresidens

Dansare på en gata
Residens möjliggör för ett inflöde av danskonstnärer till länet som injicerar inspiration och kunskap.

Region Jönköpings län arrangerar dansresidens som erbjuder dansaren/koreografen/kompaniet en möjlighet att fördjupa sin konstnärliga process eller produktion.

I ett residens kan dansaren/koreografen/kompaniet möta sin publik och skapa ett samarbete med dem för att skapa nya intryck och interaktion tillsammans. Ett residens kan leda till en färdig föreställning som visas i samband eller i närtid till residensperioden.

Våra residens i dans

Residens med ilYoung - ilDance 2017

ilYoung var Gislaved mellan 23 juli - 4 augusti för att påbörja sin skapande process. ilYoung är ilDances projektbaserade ungdomskompani som grundades 2012 av Lee Brummer & Israel Aloni. ilYoung är en plattform för unga dansare som är under utbildning. Dansarna ges möjlighet att utvecklas och förberedas som professionell dansare inom den samtida dansen, både i och utanför Sverige. I årets ilYoung deltog tio dansare från olika utbildningar i Sverige samt en dansare från Australien.

I samband med residenset kunde professionella dansare eller personer med goda danskunskaper delta i dansworkshops.

De två nya verken #Ghetto av Israel Aloni & Cast och The solution is temporary spelades i Jönköping och Gislaved.

Residenset var ett samarbete mellan Kultur och utveckling/dans Region Jönköpings län, Kulturförvaltningen Gislaved, Dansstudion Gislaved och ilDance.

ilDance-ilYoung(Extern länk)

ReAct Actions Moving 2016

Danskompaniet ReAct Actions Moving hade en två veckor lång residensperiod i Tranås med projektet Moving City. Moving City ämnar att fånga stadens äkta själ och dess invånare.

För att åstadkomma det vidgar ReAct invånarnas referenspunkt. Tolv frivilliga från Tranås bjöds in för att vara med i skapandeprocessen. Skapandeprocessen var helt öppen för möten och inflytande från varje invånare (representerade av de frivilliga, butiksägare och invånare de möter under processen). De involverade lokalinvånare genom workshops med fysiskt arbete i studion och utomhus, men även med en del utforskande och upptäckande av ”deras” stad ur olika synvinklar (konversationer, promenader, drömmar).

Moving City avslutades med en performance i Tranås centrum.