Kultur

Kurs: Skapa och berätta med spel och programmering

Personer som lajvar och spelar.
Foto: Johan W Avby. Illustration: Fredrika Ottosson

Dag: 3/10 - 7/11
Tid:
kl. 8.30 - 10.00
Plats: 
Digitalt i Teams
Kontakt:
linn.holmstedt@rjl.se
Målgrupp: 
Personal vid folkbiblioteken i Jönköpings län

Hur kan du använda spel som en del av det läsfrämjande arbetet med barn och unga? Vad har spel, programmering och berättelser gemensamt? I den här kursen får du lära dig metoder för att tillsammans med barn och unga skapa och berätta med hjälp av spel!

Spel och berättelser är den röda tråden. Du får handfasta tips och verktyg på hur du kan möta och fånga upp barns kreativa idéer och spelberättelser och hur de kan förvandlas till interaktiva kodprojekt i programspråket Scratch. I kursen ingår en grundläggande introduktion i att programmera i Scratch.
 
Kursen syftar till att inspirera och stärka bibliotekspersonal till att arrangera egna aktiviteter inom programmering och digitalt skapande för barn och unga.
 

Tillfälle 1 - tisdag 3 oktober
Introduktion till grundläggande programmering och datalogiskt tänkande. Programmering och bibliotekets demokratiska uppdrag. Hur hänger spel och läsfrämjande ihop?

Tillfälle 2 - onsdag 11 oktober
Introduktion till blockprogrammering i Scratch och vi skapar vårt första spel tillsammans.

Tillfälle 3 - tisdag 17 oktober
Från idé till att skapa en färdig digital berättelse i Scratch. Här testar vi idéövningar och visar hur barn och unga kan skapa storyboards och egna berättelser utifrån Scratchuppgifter på Kodboken.

Tillfälle 4 - tisdag 24 oktober
Error, error - men sprajten rör sig ju inte!?! Att handleda barn och unga i programmering. Metoder till felsökning och problemlösning.

Tillfälle 5 - tisdag 7 november
Hur tar jag detta vidare? Diskussion och tips på hur du kan skapa egna aktiviteter (till exempel engångstillfällen, lovkurser eller kodklubbar) kring programmering och berättande inom ramen för din verksamhet på biblioteket.

Välkommen med din anmälan!

Praktisk information till dig som deltar på kursen:

Kursen pågår under 5 tillfällen x 90 min. Alla tillfällen genomförs digitalt via Teams. Som deltagare behöver du tillgång till egen dator med webbläsare. Se gärna till att din dator har kamera och att du har tillgång till hörlurar med mikrofon för att säkerställa bra ljud under mötet. Mellan träffarna behöver du lägga cirka en timmes arbetstid på uppgifter.

Kursen genomförs av Kodcentrum  (Extern länk)i ett samarbete mellan Biblioteksutveckling Östergötland och Biblioteksutveckling Region Jönköpings län.

OBS! Kursen är fullbokad, det går att anmäla sig till reservlistan.

Anmälan (Extern länk) senast 19 september

Antal platser är begränsat. Anmälan är bindande. Om du uteblir debiteras din arbetsgivare 500 kr. Du kan överlåta din plats till en kollega. Meddela i så fall detta till Linn Holmstedt.