Öppet Hus och Kosläpp

Glada kor från Tenhults naturbruksgymnasium som precis har släppts ut på betet.
Foto: Malin Petrén

Öppet Hus & Kosläpp på Tenhults naturbruksgymnasium – en rolig familjedag med aktiviteter för alla åldrar.

I samband med att vi anordnar Arlas Kosläpp varje vår bjuder vi också in till Öppet Hus då du har möjlighet att besöka våra inriktningar.

Program 1 maj 2022  

Observera att programmet kommer att vara något reducerat i år!

Varken djurvården eller trädgården kommer att vara öppna för besökare då vi står mitt upp i en nybyggnation. Inte heller huvudbyggnaden eller internatet kommer att vara öppet. Däremot är du välkommen att besöka våra övriga inriktningar, läs mer i programmet nedan.  

Kosläpp och andra aktiviteter i Klevarp kl 10.00–11.30

Gården öppnar redan kl 10.00 och i väntan på att kossorna släpps ut finns en mängd olika aktiveter du kan roa dig med. Tänk på att vara ute i god tid för hinna parkera och ta dig vidare till själva kosläppet som sker kl 11.00! 

 • Bulle och mjölk  – Arla bjuder besökarna på bulle och mjölk men de vill att du/ni föranmäler ert besök så att bullarna räcker till alla!  
  Anmäl dig till Arla här!(Extern länk)
 • Halmhopp
 • Titta på kalvarna
 • Arlas tipspromenad
 • Nära till bra mat – en utställning arrangerad av Hushållningssällskapet. 
 • Ateljé ko-la kläder – försäljning av saker med lantlig anknytning.
 • Roffes karameller – godisförsäljning.
 • Kosläpp kl 11.00 – Missa inte när våra ystra kossor bjuder på en liten show bestående av små glädjesprång och eventuellt en eller annan fajt i samband med att de släpps ut på betet.

Maskinvisning vid Maskincentrum kl 11.30–14.00

 • Visning av lantbruksmaskiner – På maskinplanen har vi ställt fram ett axplock från skolans stora maskinpark, däribland våra senaste investeringar. Vår kunniga personal finns naturligtvis på plats för att svara på alla dina frågor.   
 • Traktorkörning – Häng med på en liten åktur i en av våra traktorer! Du hittar dem på övningsplanen.   
 • Tramptraktorkörkort – Uppkörning de yngre besökarna.
 • Grillen – Försäljning av grillkorv till den hungrige!

Öppet stall hästanläggningen Riddersberg kl 10.00–14.00

Välkommen att besöka skolans fina hästanläggning i Riddersberg! Här möter du delar av hästpersonalen och elever från årskurs tre som gärna berättar mer om vår hästutbildning och vårt nybyggda stall. Kika gärna runt på egen hand eller be någon i personalen att visa dig. Och om hungern faller kommer där även finnas grillkorv till försäljning!

Om hästanläggningen Riddersberg

Vårt omtalade nybyggda stall stod klart i januari 2020. Stallet är välplanerat och utrustat med senaste teknik där man tagit stor hänsyn till arbetsmiljön, både utifrån ett ergonomiskt- och pedagogiskt perspektiv.

I anslutning till uppstallningen finnas två uppvärmda skötselhus med rymliga och välutrustade uppbindningsplatser för skötsel av skolhästarna. Det ena huset är inrett för skötsel av ridhästarna och här finns också en sadelkammare, tvättstuga och torkrum för täcken m.m. I travhästarnas skötselhus är uppbindningsplatserna något större för att även vagnarna ska få plats. Istället för sadelkammare finns här en selkammare samt tvättstuga och torkrum för travhästarnas utrustning.  

Förutom skötselhusen finns ytterligare ett hus i direktanslutning till uppstallningen. Här finns bl.a. omklädningsrum, undervisningssal, kontor och fikarum.

Utöver det nya stallet finns sedan tidigare ett nordens största ridhus med de internationella måtten 40 x 80 meter. Den väl tilltagna ridbanan brukar oftast delas upp i tre mindre banor; ett för hoppning, ett för markarbete och ett för framridning, longering eller tömkörning.  

Utmed ridhusets ena kortsida finns en matsal samt undervisningssalar med utsikt över ridbanan varifrån man kan studera hästarna under arbete.

Skrittmaskin, hovslagarsmedja, belyst utomhuspaddock och härliga ridvägar finns också att tillgå.