Sveriges Bästa UF-skola

Bild SM Ung Företagsamhet
Fredrik Persson, Peter Nyman och Malin Thestrup vid Stora Segerstad Naturbruksgymnasium, som utsetts till Bästa skolan för unga företagare, vid SM i Ung Företagsamhet 2016. Foto: Visma Foto: Visma

Stora Segerstad Naturbrukscentrum är bäst i Sverige på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Lärarna Fredrik Persson och Malin Thestrup och rektor Peter Nyman tog emot priset Årets UF-skola när SM i Ung Företagsamhet avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö under tisdagskvällen den 17 maj 2016.

Tidigare i år utsågs Stora Segerstad Naturbrukscentrum även till Jönköpings läns bästa gymnasieskola i Ung Företagsamhet.

– Det är en bekräftelse på att det vi gör är bra! En klapp på axeln till alla som jobbar med entreprenörskap bland våra elever och förhoppningsvis leder det till att fler får upp ögonen för både naturbruk och vår skola, säger Peter Nyman, glad och stolt rektor för Stora Segerstad Naturbrukscentrum.

Elever driver egna företag

I sin motivering tar juryn fasta på hur skolan lyckats integrera entreprenörskap genom hela utbildningen. Alla elever i årskurs två får möjlighet att driva UF-företag, en kombination av praktiskt företagande och utbildning som ger dem möjligheter att förverkliga sina affärsidéer och utvecklas som entreprenörer under verklighetstrogna former. Stora Segerstad Naturbrukscentrum har ett nära samarbete med näringslivet för att eleverna ska få inspiration och ta med sig användbara förmågor ut i arbetslivet.

– Arbetet med att stimulera och utveckla ungas företagande ger eleverna värdefulla erfarenheter av att starta och driva eget företag. Det är i UF-skolor som Stora Segerstad Naturbrukscentrum som framtidens entreprenörer får chansen att växa fram, säger Daniel de Sousa, prisutdelare och vd för Visma Spcs.

Juryns motivering

”Årets UF-skola har utmärkt sig genom tydlig förståelse av vikten att utveckla företagsamma individer och säkerställa att eleverna får med sig företagandet ut i arbetslivet. Entreprenörskap löper som en röd tråd genom alla utbildningsprogram och i årskurs två driver alla elever UF-företag. Lärarnas och skolledningens inställning att tillsammans kan vi ta steget från att göra det omöjliga möjligt till att utveckla elevernas ''ta-sig-för-samhet'' är en nyckelfaktor i framgången. Skolan har ett nära samarbete med näringslivet som värdesätter skolans fokus på att utveckla den entreprenöriella förmågan som efterfrågas i arbetslivet.”

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som finns i hela Sverige. Organisationen verkar genom skolan för att ge unga människor en praktisk kontakt med näringsliv och eget företagande.