Maskinmekaniker

Maskinmekaniker vid traktor

Vid Stora Segerstad Naturbrukscentrum kan du läsa naturbruksprogrammet med yrkesutgång Maskinmekaniker.

Utbildningen för dig som vill arbeta med maskiner

Detta är utbildningen för dig som vill arbeta som maskinmekaniker med fokus på naturbrukets maskiner. Utbildningen innehåller även körning av maskiner och ger dig grundläggande kunskaper om de områden där naturbrukets maskiner används, främst inom lantbruk (t.ex. lantbruksdjur och växtodling).

Utbildningen passar för dig som vill:

  • arbeta med reparation och service av maskiner, som anställd eller som egen företagare
  • studera vidare vid högskola till t.ex. lantmästare
  • Vi anpassar din studieplan så den passar dina behov (med eller utan högskoleförberedande kurser). Du ser vilka kurser du kan välja på här:

Dessa kurser ingår i utbildningen(pdf-dokument)

En stor del av den praktiska utbildningen sker i skolans moderna verkstadsanläggning i Skogens Hus som byggdes och togs i bruk under 2015. 

Skogens Hus med verkstad

Utbildning med goda chanser till jobb

Under dina 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande, praktik) får du möjlighet att knyta viktiga kontakter med arbetslivet, till exempel på märkesverkstäder för lantbruks- och skogsmaskiner. Några av dessa veckor kan du som vill få göra utomlands!  

Utbildningen kan leda till arbete som mekaniker vid en verkstad för lantbruks- och/eller skogsmaskiner, vid en maskinstation eller på större lantbruks- och skogsföretag. Branschen står inför stora pensionsavgångar och efterfrågan på maskinmekaniker för lantbruks- och skogsmaskiner är hög.