Berätta i lera

Skulptera, dreja och måla - Berätta i lera. Sommarkurs på Sörängens Folkhögskola

Vi har alla något att berätta - en dröm, en åsikt, en historia, en saga, en dikt, eller en uppmaning. Vad du än vill säga, får du här chansen att framföra det i lera!

Vi har alla något att berätta. Vad du än vill säga får du här
chansen att berätta det i lera. Leran är ett fantastiskt material
som kan skulpteras, drejas, byggas och formas på många olika sätt, stort som smått.

Under fem dagar arbetar vi intensivt i välutrustad keramikverkstad med fokus på berättande. Vi går igenom olika tekniker, visar bilder för inspiration, skissar, funderar, skapar och samtalar kring berättande.

Vi jobbar med engober och oxider på ljus stengodslera. Fokus läggs på berättelsen i verken som skapas - vi jobbar noggrant med fokus på detaljer. Vid kursens slut väljer deltagarna ut de verk som ska brännas på plats (eventuella resterande verk tas med hem). Verken bränns och glaseras av kursledaren under sommaren.

På hösten anordnas en återträff då era verk kommer ställas ut på skolans galleri i samband med att ni hämtar hem dem.

Verkstaden är även tillgänglig kvällstid för dem som vill jobba vidare. Material ingår i kurskostnaden, så som 5kg lera och dekormaterial, glasyr och bränningar. Extra kostnad tillkommer om du vill köpa mer lera.


Kursledare: Ester Svensson

Ester är keramiker som i början ville bli illustratör. Hennes narrativa arbeten handlar ofta om resor, identitet och hem. Hon är utbildad på Glasgow School of Art (Skottland) och Royal College of Art (London) och har undervisat i bland annat Afghanistan, Storbritannien och Sverige. Hon har varit lärare på keramiklinjen på Sörängens Folkhögskola sedan 2019.