Tandvård för barn 3-5 år

Barntandvård, 3-5 år, Folktandvården i Jönköpings län.
Foto: Matton Images

Här är Folktandvården i Region Jönköpings läns bästa tandvårdsråd för barn som är tre till fem år. Följer du råden lägger du grunden till en god tandhälsa för ditt barn.

Alla de 20 mjölktänderna ska borstas morgon och kväll. Särskilt kindtänderna längst bak i munnen. De har fåror och gropar som kan vara svåra att komma åt.

Låt gärna barnet borsta först. Sedan fortsätter du att borsta så att alla tänderna blir riktigt rena.

Barn som tidigt får sina tänder borstade har friskare tänder när de blir äldre. Risken att få hål i de permanenta tänderna blir mindre om ditt barn inte haft hål i sina mjölktänder. 

Råd om hur du sköter ditt barns tänder

  • Borsta tänderna morgon och kväll.
  • Använd en tandkrämsklick stor som barnets lillfingernagel på en mjuk barntandborste. 
  • Undvik sötsaker, söta drycker och att småäta.

  • Vatten är bäst när man är törstig - både på natten och dagen.

Så här borstar du ditt barns tänder

I bildspelet nedan kan du se hur du kan hålla ditt barn när du borstar tänderna på det. Du kan också se hur du ska vinkla tandborsten för att komma åt tändernas alla ytor.

Så här borstar du ditt barns tänder, 3-5 år.

Fluor

Nya mjölktänder är extra känsliga, därför är risken att få hål i dem större. Det bästa skyddet för tänderna är fluortandkräm. Tandkrämen stärker tändernas yta. Använd en tandkrämsklick stor som barnets lillfingernagel på en mjuk barntandborste. 

Bra vanor för mat och dryck

Kroppen och munnen mår bäst av regelbundna måltider – frukost, lunch och middag samt ett par mellanmål.

Tänderna behöver vila 2–3 timmar efter varje måltid. Därför ska man inte småäta eller dricka söta drycker mellan måltiderna.

Lusten att småäta minskar om ditt barn får vara ute och leka och röra på sig varje dag. Barnet får god aptit och har lättare att äta lagad mat med bra näring.

Godis och söta drycker ökar risken för karies. En godisdag i veckan är en bra regel.

När ditt barn är törstigt är vatten det allra bästa valet. Det gäller både på natten och på dagen. Syrliga och söta drycker som läsk, juice och saft kan fräta på tänderna.

Var rädd om mjölktänderna

Barntandvård, 6-8 år, tandmodell, mjölktänder, Folktandvården i Jönköpings län.

 

De två gula runda ringarna till vänster visar tänder som lossnar i sex-sjuårsåldern. Den gröna runda ringen till höger visar en tand som lossnar i 12-13-årsåldern.

Under mjölktänderna väntar de nya tänderna på att få komma fram. Mjölktänderna ser till att tänderna under växer upp på rätt plats.

Stora hål i mjölktänderna kan skada de nya tändernas utveckling. Och om en mjölkkindtand måste tas bort kan utrymmet för de nya tänderna påverkas.

Tandborstning i förskolan

 

Barntandvard, 0-2 år, tillsammans mot tandtrollen, Folktandvården i Jönköpings län.

”Tillsammans mot tandtrollen” är temat för samarbetet mellan Folktandvården, dagbarnvårdare och förskolor i regionen. För att stärka barnens tänder med fluor får barnen själva borsta tänderna efter frukost på förskolan. Men du som förälder ansvarar för att ditt barns tänder får en noggrann borstning varje morgon och kväll.

När föräldrar och personal från förskola och folktandvård hjälps åt skapas goda tandvårdsvanor och friskare tänder.