Tandläkarstudent Joanna har sommarjobbat på Rosenlund Folktandvård

Tandläkarstudent Joanna har sommarjobbat på Rosenlund Folktandvård

Tandläkarstudent Joanna har sommarjobbat på Rosenlund Folktandvård
Foto: Adam Lantz

Jag heter Joanna Ujam och studerar just nu till tandläkare i Spanien. Under sommaren 2018 arbetade jag på Rosenlund Folktandvård och skaffade mig viktig kunskap och självförtroende som jag tar med mig i mina fortsatta studier.

Varför jag valde yrket

Tandläkaryrket har alltid intresserat mig och det jag gillar mest är vardagen och möjligheten att kunna hjälpa andra. Vare sig det är estetik, där ett nytt leende kan innebära mycket av självförtroendet. Eller om det handlar om att korrigera och harmonisera bettfel, ersätta saknade tänder och allt som tillkommer för att en patient ska kunna äta, sova och må bra. Jag är uppväxt i Jönköping, men har alltid drömt om att studera utomlands. Nu pluggar jag på Universidad de Europea i Valencia och trivs hur bra som helst!  

Jag har fått en större inblick i hur arbetet på klinik ser ut

För att samla på mig erfarenhet och klinisk kunskap valde jag att söka sommarjobb på Folktandvården, Region Jönköpings län. Jag fick jobb i Jönköping på Rosenlund Folktandvård och hade en väldigt lärorik sommar. I fyra veckor hann jag både assistera olika tandläkare och träffa många patienter. Under sommaren fick jag även en större inblick i hur arbetet på klinik ser ut. Med nya kunskaper byggde jag under veckorna upp ett självförtroende som förbereder mig inför mitt sista studieår.

Speciellt lärorikt var diskussionerna under klinikens terapimöten. Jag fick då möjlighet att lyssna till när tandläkare och tandhygienister bytte kunskap och rådfrågade varandra kring specifika patientfall. På mötena får alla chans att ställa frågor och ge feedback på saker som man undrar över. Mötet är nyttigt för alla i yrket och för att kommande behandlingar ska kunna bli ännu bättre. 

Om arbetsplatsen

Rosenlund Folktandvård ligger högt upp i Rosenlunds vårdcentrum i Jönköping. I samma hus finns också Odontologiska Institutionen med sin specialistkompetens. Närheten till specialisttandvården skapar ett bra samarbete och det är enkelt att få svar när det är något man undrar över. Denna sommar har kliniken haft väldigt många akutpatienter som sökt hjälp till oss på grund av värk. En grundlig diagnos är kärnan i varje behandling.

En bra klinik att sommarjobba på

Under sommaren har jag verkligen förstått hur viktigt sterilrummet är. Man säger att det är klinikens hjärta och definieras som hygien och smittskydd. Funkar det inte här så funkar det ingenstans i en tandvårdsklinik.

På Rosenlund Folktandvård finns åtta behandlingsrum, ett stort kök/fikarum med inglasad terrass, en vacker utsikt och fantastiska kollegor! En väldigt bra klinik att sommarjobba på helt enkelt.

Råd eller tips till andra som vill jobba med det du gör

Tandläkaryrket är superkul om man gillar praktiskt arbete, pilla med händerna och jobba med människor. Det blir aldrig ensidigt då det är ett brett fält med många inriktningar. Varje patient är unik i sin behandling och man får en personlig kontakt. Utbildningen är totalt 5 år och efter examen kan man sedan vidare specialisera sig inom ett område där man kan välja allt från kirurgi, tandreglering, protetik och många fler inriktningar. 

Jag valde att studera till tandläkare utomlands och det har varit helt underbart. Jag är så glad att jag tog beslutet att plugga utomlands då jag är ett hem rikare. Spanien/Valencia har gett mig många fina vänner från olika delar av Europa, lärdom, nöjen, men framförallt hur mycket mer självständig man blir. Gillar man utmaningar, vilket innebär att man får lära sig ett nytt språk och även ta del av en annan eller andra kulturer både på universitets nivå och social nivå - ska man definitivt plugga utomlands.

Sommarjobbet hjälper mig i mina fortsatta studier

För mig var det självklart att söka sommarjobb och flytta hem till Sverige över sommaren. Sommarjobba är en väldigt bra bas att ha som tandläkare och känna på hur det är assistera en tandläkare. Dels för att se hur andra erfarna tandläkare jobbar, men också för få en liten inblick på hur du själv skulle vilja ha det ute i praktiken. 

Jag själv kom i kontakt med Folktandvården genom en blankett jag fick hem där det stod specifikt att de sökte studenter som pluggade utomlands vilket var skönt eftersom det gjorde saken lättare. Jag är väldigt glad över att ha sommarjobbat då jag är tillbaka i Spanien och kliniken Universidad De Europea och jobbar mycket smidigare in i mitt femte och sista år.

Hur går man vidare om man vill sommarjobba som tandläkare inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Om du är intresserad av att sommarjobba inom Folktandvården, Region Jönköpings län är du välkommen söka något av våra ledig, utannonsera sommarjobb under november till februari. Du kan också kontakta någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandläkare?

Utbildningar för att bli tandläkare finns i hela på fyra orter i Sverige; Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö. På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandläkarutbildning, utbildningsinfo.se (Extern länk)(Extern länk)