Rasmus jobbar som tandhygienist på Bankeryd Folktandvård och inom uppsökande verksamhet

Rasmus jobbar som tandhygienist på Bankeryd Folktandvård och inom uppsökande verksamhet

Rasmus, tandhygienist, Folktandvården, Region Jönköpings län
Foto: Julia Lindster

Jag heter Rasmus Sverker och arbetar som tandhygienist. I mitt yrke är jag flexibel och utgår varje vecka ifrån två olika arbetsplatser. Det gör att jag utvecklas varje dag.

Varför jag valde yrket

Efter att ha arbetat inom tillverkningsindustrin i några år insåg jag att detta inte var det jag ville göra varje dag. Jag har alltid vetat att det är människor jag vill arbeta med. Till en början var jag nyfiken på att studera till sjuksköterska, men så fick jag syn på tandhygienistyrket och blev såld direkt! Det jag såg var bara fördelar; bra arbetstider, egna patienter och sjukdomsbehandling. Jag sökte och kom in på tandhygienistprogrammet på Jönköping University. Sedan 2007 är jag legitimerad tandhygienist, trivs otroligt bra och har inte ångrat mitt val en enda gång. 

De första nio åren arbetade jag på en privat klinik innan jag 2016 tog klivet till Folktandvården och den tjänst jag har idag. Just nu fördelar jag min tid mellan arbete inom uppsökande verksamhet och på Bankeryd Folktandvård. Tre dagar i veckan gör jag uppsökande verksamhet och besöker hem, demensavdelningar, korttidsboende, äldreboende och övriga gruppboende för personer med olika typer av diagnoser. Gemensamt för alla mina patienter är att de har intyg för nödvändig tandvård.

Omväxling och ständig utveckling

En av fördelarna med att arbeta med uppsökande verksamhet är att man får planera sina dagar helt själv. Att pussla och försöka få ihop dagarna så bra som möjligt är en utmaning som är rolig. När jag efter ett år besöker mina patienter igen och ser framsteg i status och munhygien, då är det extra roligt!

De andra två dagarna i veckan arbetar jag på Bankeryd Folktandvård. Jag trivs väldigt bra med att ha arbetskamrater runt omkring mig, men även med den större variationen i arbetet. Barn omväxlar också mitt arbete. När jag gör uppsökande verksamhet krävs det mer av mig i planering och förberedelser inför mötet med de patienter jag behandlar. Denna kunskap har även utvecklat mig i arbetet på klinik.

Om arbetsplatsen

Att arbeta som tandhygienist i den uppsökande verksamheten och att arbeta som tandhygienist på klinik är nästan som att ha två olika yrken. Men mycket av det jag gör går också hand i hand.

Det centrala uppsökandeteamet består just nu av tre tandhygienister. Vi ingår i ett större team på totalt sex personer som arbetar med äldretandvård. Mina områden är Jönköping, Eksjö, Värnamo och några mindre orter runt omkring, vilket gör att jag får åka en del bil. Varje dag utgår vi ifrån våra kontor i Rosenlunds vårdcentrum. Det är här vi planerar och förbereder våra arbetsdagar. För oss är det viktigt med kunskapen om att diagnoser påverkar människor på olika sätt för att på så sätt få till en så bra munvårdsbedömning som möjligt. Det gäller även långsiktig planering för den dagliga munvården.

Munvårdsträffar för god munvård hos äldre

Tillsammans med övrig vårdpersonal som arbetar med våra patienter är vi alltid noga med att samla information om varje patient innan vi besöker dem. Det är otroligt viktigt. När jag är klar med de bedömningar jag gör skriver jag ett munvårdskort alternativt uppdaterar ett redan befintligt. Munvårdskorten är till för att patienten själv ska kunna läsa de råd jag rekommenderat. Om personalen hjälper till med munvård är munvårdskortet till hjälp så personalen vet hur patientens mun ser ut. Detta är extra bra om det kommer ny personal på boendet, då kan de enkelt läsa om patientens munrutiner.

I min roll ingår också att informera om god munvård för äldre. Jag håller i munvårdsträffar då jag träffar personal som arbetar med de patienter jag besöker under året. Det är alltid roligt att få träffa all engagerad personal.

Trivs med varandra

På tisdagar och fredagar arbetar jag på Bankeryd Folktandvård. På kliniken är vi 19 medarbetare fördelade inom yrkena tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor. På kliniken har vi totalt sju behandlingsrum. Som omväxling är det väldigt skönt att arbeta på kliniken i Bankeryd några dagar i veckan. När jag är på klinik gör jag bland annat undersökningar, parodontitbehandlingar, bedövar och tar avtryck på patienter i alla olika åldrar.

När man arbetar så tillbringar man nästan mer tid med sina arbetskamrater än vad man gör med familjen. Därför är det extra viktigt att man trivs på sin arbetsplats och tillsammans. Det gör jag verkligen på Bankeryd Folktandvård!

Här kan du läsa mer om vår klinik:

Jobba hos oss på Bankeryds Folktandvård

Råd eller tips till andra

Mitt arbete är väldigt varierat och jag har möjligheter att göra stor skillnad varje dag. Jag ser det som en unik möjlighet att få dela min tid på två så olika arbetsplatser med stor variation i det arbete jag gör.

Inom den uppsökande verksamheten träffar jag många människor som uppskattar när jag kommer på besök, och det betyder mycket att veta när vårt arbete gör skillnad. När man kommer tillbaka efter ett år och ser framsteg i status och munhygien, då är det extra roligt.

På Bankeryd Folktandvård utvecklar patienterna mig i mitt arbete. Jag gillar variationen och mötet med alla nya människor.

Hur går man vidare om man vill jobba som tandhygienist inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården(Extern länk)

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandhygienist?

Utbildningar för att bli tandhygienist finns i flera städer i Sverige. På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandhygienistutbildning, utbildningsinfo.se(Extern länk)