Mirna jobbar som tandläkare på Vaggeryd Folktandvård

Mirna jobbar som tandläkare på Vaggeryd Folktandvård

Mirna Krsek jobbar som tandläkare på Vaggeryd Folktandvård
Foto: Julia Lindster

Jag heter Mirna Krsek och jobbar som tandläkare. Under 2016 tog jag examen från Karolinska Institutet i Stockholm och flyttade ner till Jönköping för att börja arbeta på Vaggeryd Folktandvård. Idag arbetar jag på Hälsan Folktandvård i Jönköping.

Varför jag valde yrket

Anledningen till att jag valde att utbilda mig till tandläkare var dels att det är ett medicinskt och praktiskt yrke. En annan anledning var att man får hjälpa människor och jag tycker att det är roligt att möta människor. "Finliret” som tandläkaryrket innebär, att få arbeta med små detaljer och att vara noggrann är också väldigt roligt och passar mig.

Nu gillar jag utmaningarna i yrket där ingen dag är den andra lik. Man träffar många patienter under en arbetsdag, unga som gamla och tempot hålls högt under dagen. Ibland blir det inte som man tänkt sig utan man får snabbt tänka om och anpassa sig efter situationen. Varje dag har man patienter med akuta besvär som bokas in med kort varsel. Detta gillar jag då det alltid är en överraskning vad man möter. Det kan vara patienter med tandvärk, trauma, besvär med visdomständer, proteser som sitter dåligt eller skaver, fyllningar som lossnat och mycket mer. Ibland är det oklart varför patienten har besvär och då kan man få göra lite detektivarbete för att utreda vad det är som orsakat besvären. 

Om arbetsplatsen

Vaggeryd Folktandvård är en trivsam klinik med sju behandlingsrum. Här arbetar i skrivandets stund fem tandläkare, tre tandhygienister och nio tandsköterskor. Vi har en varm och god stämning på jobbet som smittar av sig på patienterna. Det roliga med att jobba på en klinik i en mindre ort är att man får göra mycket tandbehandlingar själv, till exempel implantatburen protetik, tandburen protetik och avtagbar protetik.

Under våren har jag gått den teoretiska delen i kursen Generell smärtlindring och sedering med inriktning mot lustgassedering inom barn- och ungdomstandvård. Kursen inkluderar 24 timmars klinisk tjänstgöring innan man får sitt intyg. Detta är en av fördelarna med att jobba i Folktandvården, Region Jönköpings län – de satsar mycket på sina anställda i form av kurser och utbildningar. En annan fördel med Folktandvården, Region Jönköpings län, är att man har ett nära samarbete mellan allmäntandvården och specialisttandvården, vilket är tacksamt och underlättar det dagliga arbetet.

Här kan du läsa mer om vår klinik:

Jobba på Vaggeryd Folktandvård

Råd eller tips till andra

Att vara tandläkare är både meningsfullt och roligt. Man är lite av en hantverkare i liten skala. Det blir många möten varje dag vilket är trevligt men även krävande ibland. Det roligaste med yrket är hur utvecklande och brett det är. Man kan inte ha tråkigt som tandläkare då man aldrig blir färdiglärd. Möjligheterna är oändliga inom yrket. Som allmäntandläkare är man mycket bred i sina arbetsuppgifter men om man fastnar för en viss typ av område och är driven kan man vidareutbilda sig inom just det området.

Hur går man vidare om man vill jobba som tandläkare inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården(Extern länk)

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandläkare?

Utbildningar för att bli tandläkare finns på flera orter i Sverige. På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandläkarutbildning, utbildningsinfo.se(Extern länk)