Christina jobbar som klinikchef och tandsköterska på Mullsjö Folktandvård

Christina jobbar som klinikchef och tandsköterska på Mullsjö Folktandvård

Christina jobbar som klinikchef och tandsköterska på Mullsjö Folktandvård
Foto: Adam Lantz

Jag heter Christina Andersson och arbetar som klinikchef och tandsköterska. Mitt yrke är omväxlande, stimulerande och roligt! Den ena dagen är aldrig den andra lik.

Varför jag valde yrket

1980 började jag min karriär inom tandvården. Efter 20 lärorika år på privatklinik fick jag mitt drömjobb på Käkkirurgiska kliniken, Ryhov. Där hade jag säkert stannat kvar om det inte varit så att alla medarbetare inom Folktandvården, Region Jönköpings län blivit erbjudna att söka en ledarskapsutbildning; Ledarutveckling i Folktandvården (LIF). 

Vidare till chefsrollen

2011 sökte jag och kom med. LIF var/är en mycket stimulerade och givande utbildning, den gjorde att jag vågade tro på mig själv i en chefsroll. Efter avslutad utbildning fick jag tjänst som klinikchef på Mullsjö Folktandvård.

Att var klinikchef är ett omväxlande, stimulerande och roligt jobb. Den ena dagen är inte den andra lik. I mina arbetsuppgifter ingår alla, för en tandsköterska, förekommande uppgifter dessutom alla chefsuppgifter som till exempel löne- och medarbetarsamtal, klinikplanering och ekonomiansvar.

Att arbeta i receptionen är ett härligt arbete. Svara i telefon, ta betalt och kalla in patienter. Ja, listan på arbetsuppgifter kan göras lång så det blir aldrig någon tristess.

Om arbetsplatsen

Vår klinik ligger centralt med fantastisk utsikt över Mullsjön. Här arbetar i dagsläget fem tandläkare, fem tandhygienister och nio tandsköterskor. Vi är väldigt stolta och glada över vår fräscha, ljusa och luftiga klinik. Vi har en god stämning på kliniken och vi är alltid beredda att ställa upp för varandra om det skulle köra ihop sig. På fredagar turas vi om att bjuda på fredagsfika, det blir en fin gemenskap i slutet på veckan. Patienterna trivs och vi får ofta positiv feedback tillbaka.
Arbetsplatsträff, terapimöte och tandsköterskemöte har vi varannan vecka. Då samlas först alla för APT och sedan fortsätter tandläkare och tandhygienister med terapimöte. Tandsköterskorna har ett eget möte.

Ibland bjuder vi in föreläsare för att uppdatera oss i något ämne. Vi har under hösten haft medarbetare från avdelningen för endodonti, och även frisktandvårdsstrateg Anna Carin hos oss. Under våren ska IT-utvecklare Håkan komma och lära oss ta bra foto. En välbehövlig utbildning.

Man är inte ensam i ledarskapet

Som chef inom Folktandvården har man många att ta hjälp av. Dels verksamhetschef för område norr, som aldrig är längre bort än ett telefonsamtal, men också andra klinikchefskollegor och klinikkoordinatorer.
Alla chefer och koordinatorer träffas regelbundet på områdesmöten ca en gång i månaden. Det är oftast väldigt givande möten och då kan man också passa på att diskutera med någon enskilt i frågor som man funderar över. Man behöver inte känna sig ensam i ledarskapet, det är bara att ta kontakt med den som man tror har svaret.

Här kan du läsa mer om vår klinik:
Jobba på Mullsjö Folktandvård

Råd eller tips till andra

Mitt arbete är väldigt varierat och jag har stora möjligheter att faktiskt göra skillnad. Jag ser det som en unik möjlighet att få dela min tid på två så olika arbetsplatser med stor variation i det arbete jag gör. 

Inom den uppsökande verksamheten träffar jag många människor som uppskattar när jag kommer på besök, och det betyder mycket att veta när vårt arbete gör skillnad. När man kommer tillbaka efter ett år och ser framsteg i status och munhygien, då är det extra roligt.

På Bankeryd Folktandvård utvecklar patienterna mig i mitt arbete. Jag gillar variationen och mötet med alla nya människor.

Hur går man vidare om man vill jobba som tandsköterska inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården(Extern länk)

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandsköterska?

Utbildningar för att bli tandsköterska finns i flera städer i Sverige. På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandsköterskeutbildning, utbildningsinfo.se(Extern länk)