Anna jobbar som tandsköterska på Badhuset Folktandvård, Huskvarna

Anna jobbar som tandsköterska på Badhuset Folktandvård, Huskvarna

Anna jobbar som tandsköterska på Badhuset Folktandvård, Huskvarna
Foto: Julia Lindster

Jag heter Anna Johndin och jobbar som tandsköterska på Badhuset Folktandvård i Huskvarna. Jag trivs jättebra med mitt yrkesval och mina arbetsuppgifter är mycket varierande, vilket innebär ständig utveckling och nya utmaningar!

Varför jag valde yrket

Jag jobbade med hudvård innan jag började utbildningen till tandsköterska 2005, så jag har alltid jobbat med människor. Jag kände att jag ville göra något annat men samtidigt ville jag fortsätta jobba med människor – för människor. Jag är utbildad undersköterska i botten men kände att det passade mig bättre att jobba förebyggande, med friska människor. Jag hade kommit i kontakt lite med tandsköterskeyrket tidigare och när jag upptäckte att utbildningen fanns så nära mig så valde jag att söka till TUC i Tranås.

Visste inte att tandsköterskeyrket var så brett

Under min utbildning och när jag började jobba i tandvården upptäckte jag hur brett yrket som tandsköterska verkligen var, och att det fanns många roliga arbetsuppgifter som jag inte tidigare visste om. Man behöver vara insatt i mycket och ha koll på det mesta, men det är ju det som gör yrket så roligt! Att få vara delaktig och att känna sig viktig! Jag gjorde två av mina fyra praktikperioder under utbildningen på Badhuset Folktandvård, och när jag var klar så fick jag anställning här. Jag tycker allmäntandvården är bra för här får man verkligen bredden och möjlighet att få se det mesta som yrket har att erbjuda. Du ingår i team med tandläkare och tandhygienist, du har egna patienter, sterilarbete, reception, administration med teamansvar bara för att nämna några uppgifter som fyller mina dagar.

Goda utvecklingsmöjligheter inom Folktandvården

Jag har fått stora utvecklingsmöjligheter inom Foktandvården och även möjlighet att få vara med i diverse projekt. Tidigare har jag varit delaktig och ansvarat för delar i den externa barntandvården men sedan några år tillbaka har jag lämnat över detta till duktiga kollegor. Jag är IT-kontakt på vår klinik och det innebär bl.a att man är ett stöd för kollegor gällande våra IT-system, vara behjälplig i enklare driftproblem som kan uppstå på klniken m.m.

Jag ingår sedan några år i Folktandvårdens webbredaktion där jag har en helt annan roll, väldigt utvecklande och lärorikt. Det blir ju mer vanligt att vi nu har första kontakten med patienten via internet och sociala medier då känns det extra kul att få vara med även i dessa kanaler.

Samtalsledare för chefer i regionen är jag sedan en tid tillbaka och även det är ett uppdrag som ligger utanför tandsköterskeyrket, det är givande och spännande, den kunskapen jag får genom detta tar jag med mig och har nytta av i andra sammanhang och inte minst personligen.

Receptionsarbetet är något jag brinner för och tycker är jättekul, man måste kunna ha många bollar i luften och vara spindeln i nätet på kliniken.

 

Om arbetsplatsen

Badhuset Folktandvård är en jättebra arbetsplats. Jag har jobbat här i 15 år! Kliniken är belägen mitt i centrala Huskvarna. Vi är bortskämda med fina ljusa lokaler i ett K-märkt hus med gamla anor. Som namnet avslöjar så har det varit just ett badhus.

Vi har 14 behandlingsrum och är i skrivandets stund 38 stycken i personalstyrkan, fördelat på tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor. Vi är en ”blandad arbetsplats” – både män och kvinnor med olika bakgrund, erfarenhet och i olika åldrar arbetar här. Stämningen här är mycket god och ofta hörs glada skratt från personalrummet. Vi har den så kallade ”Badhusandan” som vi är väldigt stolta över. ”Badhusandan” innebär att vi har en god stämning och öppet klimat med högt i tak. Hos oss är alla oavsett yrkeskategori lika viktiga och vi hjälps åt för att patienten ska få god vård och för att vi ska fortsätta ha en bra arbetsmiljö.

Vi har ett fullt utrustat gym på kliniken så fysisk hälsa är något vi värdesätter högt hos oss.

På vår klinik har vi bland annat personal med spetskompetens inom bl.a protetik, kirurgi, möjlighet att behandla tandvårdsrädda och barn under lustgassedering och möjlighet att ta panoramaröntgen.

Här kan du läsa mer om vår klinik:

Jobba på Badhuset Folktandvård Huskvarna

Råd eller tips till andra  som vill jobba med det du gör

Är man utbildad tandsköterska kan jag verkligen rekommendera att söka sig till vår klinik.

Funderar du på att bli tandsköterska? har god planerings och samarbetsförmåga, förmåga att ligga steget före och tycker att det är roligt och spännade att möta olika människor i olika åldrar? då är detta yrket säkert rätt för dig!

Att ta hand om sin hälsa och fysik är ett måste i detta yrket då det ibland kräver arbetsställningar som inte är så gynnsamma för sin kropp, men arbetsmiljön är en viktig del i arbetet och det är något vi stänigt försöker förbättra och tänka på.

Det är ett socialt och väldigt varierat yrke.

Hur går man vidare om man vill jobba som tandsköterska inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården(Extern länk)

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandsköterska?

Utbildningar för att bli tandsköterska finns i hela Sverige.
På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandsköterskeutbildning, utbildningsinfo.se(Extern länk)